Klamer en Murray in seizoensopener Abu Dhabi

World Triathlon Championship Series 2023

Drie maanden na de finale van de World Triathlon Championships Series eind november, keren de beste triatleten op de korte afstand weer terug in Abu Dhabi. Rachel Klamer en Richard Murray vertegenwoordigen TeamNL vrijdag in de eerste World Triathlon Championship Series-race van het seizoen in de Verenigde Arabische Emiraten.

Op en rond het Yas Marina Formule 1-circuit staat een sprinttriathlon op het programma. Bij de vrouwen lijkt de Britse Georgia Taylor-Brown, de nummer twee van de wereldranglijst, de grootste kanshebster voor de overwinning. Zij finishte drie maanden geleden achter Flora Duffy als tweede in de WTCS-finale in Abu Dhabi. Duffy komt niet aan de start in Abu Dhabi en ook Maya Kingma laat de seizoensopener aan zich voorbij gaan. Kingma moest na het seizoen herstellen van een enkelblessure en wil eerst een goede basis leggen voordat ze weer in competitie komt. Zij maakt in mei haar seizoensdebuut in de WTCS-race in Yokohama.

Ook Rachel Klamer (foto) eindigde het vorige seizoen met een blessure. Hoewel ze nog niet hersteld is, gaat ze wel van start in Abu Dhabi, de race die ze vijf jaar geleden op haar naam schreef. “Ik heb een goede trainingsstage in Namibië achter de rug, maar ik ben niet klaar voor Abu Dhabi. Ik ga proberen zo hard mogelijk te racen en kijken waar ik sta met het zwemmen en fietsen.”

Klamer tobt al bijna twee jaar met een loopblessure en zelfs na een periode van drie maanden niet lopen, zijn de klachten niet weg. “Na een nieuwe MRI bleek eind 2022 dat ik een scheur in mijn hamstring, bij de aanhechting van het zitbot, heb. Dat was behoorlijk slikken, vooral ook omdat er niets aan te doen is. Voor een operatie is het te laat, dat heeft eigenlijk alleen zin als de blessure vers is, en het herstel zou te lang duren en waardoor de kwalificatie voor Parijs in het gedrang komt. De komende tijd ga ik proberen door oefeningen mijn hamstring te versterken en dan zien we wel waar het schip strandt.”

Richard Murray vertegenwoordigt Nederland in de sterk bezette mannenrace. De Franse wereldkampioen Léo Bergere keert terug in Abu Dhabi en ook Alex Yee (Groot-Brittannië),  Hayden Wilde (Nieuw-Zeeland), Jelle Geens (België) en Vincent Louis (Frankrijk) zijn gebrand op een goede start van het seizoen. Murray eindigde drie maanden geleden als 21ste in Abu Dhabi. “Best gek dat we hier nu alweer terug zijn”, vertelt hij. “Net als Rachel was ook ik geblesseerd, aan mijn voet, maar ik heb tijdens het trainingskamp in Namibië wel weer kunnen lopen. Ik denk dat de vorm goed is en ik hoop in ieder geval punten te scoren voor de olympische kwalificatieranking en de WTCS-ranking, om zo mee te kunnen doen in Yokohama.”

De vrouwenrace in Abu Dhabi start vrijdag om 9.00 uur Nederlandse tijd, de mannen horen het startschot om 11.00 uur (Nederlandse tijd).

Startlijsten Kalender WTCS 2023
Rachel Klamer in 2018. Foto: www.triathlon.org
Rachel Klamer in 2018. Foto: www.triathlon.org
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer