Kingma naar mooie zesde plek in Yokohama

Margret IJdema zesde in paratriathlon

Maya Kingma is vannacht in een regenachtig Yokohama op een mooie zesde plek geëindigd in de tweede World Triathlon Championship Series-race van het seizoen. De wedstrijd over de standaard afstand werd gewonnen door de Britse Sophie Coldwell. Richard Murray eindigde in de mannenrace als 36ste. Margret IJdema finishte eerder op de dag in de paratriathlon eveneens als zesde.

Maya Kingma ging in Yokohama zonder al te hoge verwachtingen van start. De openingsrace in Abu Dhabi liet Kingma begin maart aan zich voorbij laten gaan omdat ze nog herstellende was van een enkelblessure die ze in november in Bermuda opliep. Pas in januari kon de triatlete uit Deventer de trainingen weer serieus oppakken.

Ondanks dat haar voorbereiding op het seizoen niet ideaal was, liet Kingma zich tijdens het zwemmen en fietsen als vanouds vooraan zien. De oud-zwemster domineerde samen met de Chinese Yifan Yang het zwemonderdeel en kwam na 1500 meter zwemmen als eerste uit het water.

Na het zwemmen ontstond er een kopgroep van negen, met naast Kingma ook de Amerikaanse atletes Taylor Knibb, Kirsten Kasper, Summer Rappaport en Taylor Spivey, het Britse duo Sophie Coldwell en Kate Waugh, en Rosa Maria Tapia Vidal en Lizeth Rueda Santos uit Mexico. Het tempo lag op het natte en gladde parkoers te hoog voor Rappaport en Rueda die al in de eerste ronde bij de koplopers moesten lossen.

Kingma verzette op de fiets veel werk en de leiders namen langzaam maar zeker meer afstand. De zeven bleven bij elkaar en hadden na veertig kilometer fietsen iets meer dan anderhalve minuut voorsprong op een groep van negentien, aangevoerd door Georgia Taylor-Brown.

Eenmaal op het loopparkoers nam Coldwell vrijwel direct een voorsprong op haar concurrenten om die vervolgens niet meer af te staan. Tapia zorgde voor een sensatie door als tweede te finishen en zo als eerste Mexicaanse op het podium te eindigen van een WTCS-wedstrijd. Knibb, die na een stressfractuur in haar voet langdurig rust moest houden, legde verrassend beslag op de derde plek.

Rachel Klamer en Rani Škrabanja liepen tijdens het zwemonderdeel al behoorlijk wat achterstand op. Škrabanja kwam iets meer dan een minuut achter Kingma als 43ste uit het water en Klamer volgde daar een paar plekken achter. Klamer, die tobt met een hamstringblessure, finishte uiteindelijk als 38ste. Škrabanja werd 51ste.

Nederlandse Triathlon Bond

Maya Kingma toonde zich na afloop tevreden over haar race waarin ze voldeed aan de nationale prestatie-eis van NOC*NSF voor de Olympische Spelen in Parijs. “Ik ben heel blij met deze zesde plek, het is een mooi begin van het seizoen. Het zwemmen en het fietsen gingen echt goed. Ik voelde me sterk en helemaal in controle tijdens het zwemmen en ook het fietsen ging lekker. Het was jammer dat ik niet voor een extra schifting kon zorgen, maar dit was een van de directe kwalificatiewedstrijden voor de Amerikanen en zij hielden elkaar goed in de gaten.”

Het lopen ging iets minder hard dan normaal, maar dat was na haar enkelblessure te verwachten. Kingma: “Ook over het lopen was ik tevreden, ik mis alleen wat topvorm en snelheid. In het begin moest ik de rest van de groep laten gaan, maar gelukkig kon ik in de tweede helft nog wat versnellen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Winst voor Hayden Wilde

De mannenrace in Yokohama werd gewonnen door Hayden Wilde uit Nieuw-Zeeland. Wilde was in de strijd om de podiumplekken de Australiër Matthew Hauser en de Portugees Vasco Vilaca een paar seconden te snel af. Richard Murray kende een lastig zwemonderdeel. Hij kreeg een elleboog of een voet in zijn gezicht en kwam duizelig in de achterhoede uit het water. Murray finishte uiteindelijk, drie plekken voor de Noor Gustav Iden, als 36ste. “Ik heb mijn best gedaan om nog wat goed te maken tijdens het fietsen en lopen, maar eigenlijk was mijn race al voorbij na het zwemmen.”

World Triathlon Para Series

Eerder op de dag kwam Margret IJdema (op de foto met Lauren Parker) als enige Nederlandse aan het vertrek in de pararace. De triatlete uit Heerhugowaard kende een sterk zwemonderdeel en kwam kort na Lauren Parker, de latere winnares, uit het water. Tijdens het handbiken kende IJdema halverwege een terugval. “Ik kreeg mijn zenuwpijn tijdens het handbiken niet onder controle”, vertelde IJdema. “Gelukkig kon ik me tijdens het wheelen herpakken en heb ik mijn race sterk geëindigd.” IJdema finishte uiteindelijk als zesde.

 

Nederlandse Triathlon Bond
UITSLAGEN
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer