Kingma na enkelblessure terug in WTCS

Vijf Nederlanders in actie in Yokohama

De triatleten van de korte afstand zijn in Yokohoma neergestreken voor de tweede World Triathlon Championship Series-race van het seizoen. TeamNL Triathlon is met vijf atleten vertegenwoordigd: Rachel Klamer, Maya Kingma, Rani Škrabanja, Richard Murray en Margret IJdema.

In Yokohama staat er voor de atleten een race over de standaard afstand op het programma. Er worden twee rondes van 750 meter gezwommen, negen rondjes van 4,45 km gefietst en vier ronden van 2,5 km gelopen. Rachel Klamer en Richard Murray waren begin maart ook al van de partij tijdens de seizoensopener in Abu Dhabi, voor Maya Kingma en Rani Škrabanja wordt het hun eerste WTCS-wedstrijd van het seizoen.

Kingma schreef zondag in Deventer, waar ze sinds halverwege 2022 woont, de achtste triathlon op haar naam, maar Yokohama is voor haar de eerste belangrijke wedstrijd van dit seizoen. “Deventer was een laatste intensieve trainingsprikkel”, laat Kingma vanuit Japan weten. “Normaal doe ik altijd een koppeltraining, maar deze triathlon, die georganiseerd wordt door Triami waar ik lid ben, vond bijna in mijn achtertuin plaats. Het was een mooie kans om nog eens even flink gas te geven.”

Kingma en Yokohama, het is een goede combinatie. In 2021 stond ze er voor het eerst op het podium in een WTCS-race en een jaar geleden finishte ze er als vijfde. “Het parkoers lijkt me goed te liggen, maar waarom weet ik niet precies. Het fietsparkoers is niet heel erg uitdagend, terwijl ik graag op de fiets het verschil maak. Eigenlijk kan er van alles gebeuren.”

De eerste WTCS-race begin maart in Abu Dhabi liet Kingma aan zich voorbij gaan omdat ze nog herstellende was van een enkelblessure die ze in november in Bermuda opliep. “Vervolgens werd ik ook nog eens ziek aan het einde van het jaar, dus ik heb vanaf januari pas weer echt serieus kunnen trainen. Het is lastig in te schatten waar ik sta, ik ga dan ook zonder grote verwachtingen van start.”

Klamer & Murray

Rachel Klamer en haar man Richard Murray arriveerden dit keer eerder dan normaal in Japan. “We zijn in het verleden wel eens vlak voor de race aangekomen en dat beviel mij niet. Inmiddels zijn we al een paar nachten hier en ik moet zeggen dat ik de jetlag nog steeds behoorlijk vervelend vind. We hebben er voor gekozen om in Chiba, op een uur rijden van Yokohama, te trainen en te verblijven. We wilden zo lang mogelijk wegblijven uit het drukke Yokohama en komen daar pas voor de wedstrijdbriefing aan.”

Murray begon zijn seizoen goed in Abu Dhabi waar hij als veertiende eindigde. Klamer tobt nog steeds met een hamstringblessure. “De afgelopen weken heb ik wat meer kunnen lopen, maar het is nog niet op mijn oude niveau. Ik heb Abu Dhabi, waar ik covid opliep, en twee Africa Cups gedaan met zeer weinig loopkilometers, maar ik heb sindsdien zeker weer een stap gemaakt. Hoe groot die stap is, zullen we zaterdag zien. Sommige dagen heb ik duidelijk meer last dan andere dagen, dus ik hoop dat zaterdag een goede dag is!”

Voor Rani Škrabanja wordt het de derde keer dat ze meedoet in Yokohama. Škrabanja was langdurig geblesseerd, maar maakte dit voorjaar een mooie rentree door op het WK e-sports een bronzen medaille te behalen.

World Triathlon Para Series

In Japan staat ook de eerste World Triathlon Para Series-race van het seizoen op het programma. Margret IJdema, die in 2022 in Yokohama in de rolstoelcategorie won, is de enige Nederlandse deelneemster. “Voor de wereldranking en het verkrijgen van startplekken in volgende wedstrijden is het voor Margret belangrijk om deze race mee te doen. Er is een aantal nieuwe atleten in haar klasse die opkomen en die moet ze voor zien te blijven”, legt bonscoach Bas de Bruin uit. De overige atleten uit de paraselectie gaan op het EK in Madrid begin juni de strijd met de concurrentie aan.

Margret IJdema komt zaterdag om 7.30 uur lokale tijd (net na middernacht in Nederland) in Yokohama in actie. De vrouwenrace start om 10.16 uur lokale tijd (3.15 uur in de vroege ochtend in Nederland). De mannen gaan om 13.06 uur van start (6.06 ’s ochtends Nederlandse tijd). Beth Potter en Alex Yee gaan aan de leiding in het tussenklassement van de WTCS, maar gaan beiden niet van start in Yokohama.

 

Nederlandse Triathlon Bond
Startlijsten
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer