Kingma en Klamer in top-vijftien WTCS Hamburg

Murray en Hillebregt kennen zware dag

Maya Kingma is zaterdag in het Duitse Hamburg als zevende geëindigd in de vierde wedstrijd van de World Triathlon Championship Series. Rachel Klamer finishte als vijftiende. Richard Murray en Donald Hillebregt kenden een zware dag en passeerden de streep als 37e en 43e. De winst ging naar Flora Duffy bij de vrouwen en Hayden Wilde bij de mannen.

Het veld van 55 vrouwen werd tijdens het zwemonderdeel al uit elkaar geslagen. Kingma miste de kopgroep op een paar seconden, maar wist al vrij snel de aansluiting te maken waarna een groep van vijftien ontstond. Klamer kende een minder zwemonderdeel en kwam als 42e uit het water. Daarmee kwam ze in de tweede fietsgroep terecht.

Terwijl regerend olympisch kampioene Flora Duffy (BER) de kopgroep op gang hield met onder andere Kingma en de Hongaarse Zsanett Bragmayer, nam de voorsprong op de achtervolgende groep met Klamer toe. Nadat Kingma al met een kleine voorsprong de tweede wissel in kwam wist ze na een foutloze wissel een gat te slaan op haar concurrenten. De veertien overige vrouwen konden Kingma alleen maar volgen. Klamer kwam een minuut na Kingma de wisselzone in om een mogelijke inhaalslag te gaan maken.

Na de eerste kilometer lopen moest Kingma onder andere favorieten als de Britse Beth Potter en Duffy toch laten gaan. Kingma zakte wat terug, terwijl Klamer de top-twintig binnenliep tijdens de eerste van de twee looprondes. Duffy zorgde voor een spannende finale doordat ze nog een penalty van tien seconden moest uitzitten, maar liep uiteindelijk alsnog Potter voorbij om de winst veilig te stellen. Potter liep naar het zilver en Lisa Tertsch veroverde het brons in haar thuisland. De traditie van een Duitse atlete op het podium in Hamburg werd hiermee voortgezet. Kingma verraste met een comeback en werd knap zevende, een halve minuut later gevolgd door Klamer die tientallen plaatsen won gedurende de wedstrijd en vijftiende werd.

Mindere dag voor Nederlandse mannen
Beide Nederlandse mannen kwamen last-minute op de startlijst. Richard Murray hoorde op woensdag dat hij mocht starten, Donald Hillebregt pas op de ochtend van de wedstrijd. Met nummer 61 en 64 gingen zij op zaterdagmiddag na de vrouwen van start.

De Fransen Valentin Morlec en Vincent Luis leidden het zwemonderdeel, langs de bekende kades vol met supporters. Hillebregt en Murray kwamen vlak na elkaar het water uit als 43e en 44e, op een halve minuut van Luis en Morlec. Beide Fransen hadden een goede wissel en wisten een gat te slaan in de eerste fietsronde, maar werden al snel opgeraapt door de achtervolgende groep. Hillebregt en Murray bevonden zich na de eerste fietsronde in de derde groep rond plek 40.

Vooraan de wedstrijd kwamen de twee groepen bij elkaar. Na de zes rondes fietsen op het technische parcours was het de Belg Jelle Geens die het voortouw nam. De groep met Hillebregt en Murray kwam op een minuut van de koplopers de wissel in.

In de kopgroep werd het nog spannend wie er met de winst vandoor zou gaan. De Nieuw-Zeelander Hayden Wilde was topfavoriet maar moest na een slechte wissel veel tijd goed maken. Uiteindelijk wist hij na een spannende tweede ronde alsnog naar het goud te lopen, gevolgd door Matthew Hauser (AUS) en Jawad Abdelmoula (MAR) die nog niet eerder op een WTCS-podium stonden. Murray ging gestaag van start aan het looponderdeel en kon zich meten aan de looptijden van de kopgroep, maar finishte uiteindelijk als 37e. Hillebregt passeerde de streep als 43e.

 

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer