Kennismaken met; TR-lid Peter-Jan Mol

‘’Het is interessant om op landelijk niveau bezig te zijn met triathlon gerelateerde zaken’’

Foto: Sonja Jaarsveld
Foto: Sonja Jaarsveld

De NTB heeft een bestuurlijke structuur waarbij het bestuur verantwoording aflegt aan de Triathlonraad (TR). De TR bestaat uit 10 gekozen leden. In de rubriek ‘kennismaken met’ stellen we TR-lid Peter-Jan Mol voor.

Triathlon virus
Peter-Jan is sinds 1988 triatleet en was mede-organisator van de Cerberus crossduathlon in Groesbeek. Hij groeide op in Rosmalen en daar begon zijn liefde voor de triathlonsport. ‘’Ik ben door het triathlon virus gegrepen op mijn zestiende en ik heb het daarna nooit meer losgelaten. Het is fijn om samen te sporten en naar wedstrijden toe te leven. Je bent uiteindelijk verantwoordelijk voor je eigen prestaties en ik hou ervan om mezelf uit te dagen’’, vertelt de fanatieke triatleet.

In 2017 begon hij met de lange afstand en de afgelopen jaren heeft hij voornamelijk deelgenomen aan avontuurlijke triathlons zoals de EmbrunMan, de Alpsman en de Bearman. Wedstrijden waar hij ook steevast een reis voor grotere gezelschappen heen organiseert. ‘’Ik ben geen topper maar ik probeer het beste uit mezelf te halen in mijn leeftijdscategorie. Ik denk dat ik mezelf goed kan verplaatsen in de breedtesporter, mede hierdoor ben ik in de triathlonraad gestapt.’’

Dit jaar is hij in voorbereiding op Challenge Roth, waar hij zijn vijf jaar oude pr op de lange afstand van 10.17 uur hoopt te verbeteren.

Peter-Jan is sinds 2021 lid van de TR waar hij graag onderdeel van is. ‘’Ik had de behoefte en het verantwoordelijkheidsgevoel om niet alleen te consumeren maar ook iets terug te doen. Het is interessant om op landelijk niveau bezig te zijn met triathlon gerelateerde zaken’’, vertelt Peter-Jan die ook sinds 2019 jurylid is.

In het dagelijkse leven is hij beleidsmedewerker sport bij gemeente Gennep. Hij ervaart dagelijks hoe zijn collega met als aandachtsgebied vergunningen te werk gaat. ‘’Er komt steeds meer bij kijken en het is een uitdaging voor organisatoren om een evenement te organiseren. Ik zie zowel vanuit mijn werk als vanuit de NTB steeds meer belang in het meedenken met organisatoren om een zo goed mogelijk aanbod te creëren. Om de wedstrijden laagdrempelig te houden is het belangrijk dat we goed samenwerken.’’

Foto: Sonja Jaarsveld
Foto: Sonja Jaarsveld

Samen bouwen
Hij stapte in de TR omdat hij graag iets wilde terugdoen voor zijn favoriete sport en een bijdrage wilde leveren aan een stabiele en ambitieuze bond. Hij begon bij de triathlonraad vlak voor de periode dat de NTC-misstanden aan het licht kwamen.

‘’We hebben ons in die periode, logischerwijs, met veel andere zaken beziggehouden dan eigenlijk bij de TR hoort. Het vormen van eerst een interim- en vervolgens een nieuw definitief bestuur was de eerste belangrijke taak. Het is nu gelukkig allemaal wat rustiger. Heel formeel komt de TR tweemaal per jaar samen om de begroting vast te stellen en te controleren. Daarnaast zijn er nog enkele informele overleggen. Natuurlijk kan de TR gevraagd en ongevraagd meedenken en adviseren. In de hectische periode overlegden we wekelijks tot soms wel dagelijks, de laatste maanden zijn we weer richting ‘normaal’ gegaan. We kijken goed naar hoe we onszelf kunnen verbeteren en daarin maken we stappen. Er komt een interessante periode aan.’’

Foto: Sonja Jaarsveld
Foto: Sonja Jaarsveld

Krachten bundelen
Peter-Jan benoemde al dat hij zich goed kan verplaatsen in de breedtesporter en in organisatoren. Volgens de fanatieke triatleet is kennisdeling belangrijk om de sport te versterken. Volgens hem zijn kennissessies van groot belang al hoeven deze sessies niet regio gebonden te zijn.

‘’De sport leeft nog enorm en is nog steeds erg aantrekkelijk ondanks dat corona voor meer individualisme heeft gezorgd. Naast dat er veel goed gaat, kennen we ook de uitdagingen. Vanwege te weinig draagvlak vonden in 2019 de laatste regiovergaderingen plaats al is het van belang om gezamenlijk oplossingen te bespreken en te realiseren. Onze sport is niet altijd even laagdrempelig, waardoor we onze krachten moeten bundelen. We willen hierin de komende maanden stappen maken’’, aldus het in Molenhoek woonachtige TR-lid waar hij ook sinds 2010 mede-oprichter en organisator is van de hardloopwedstrijd Molenhoeks Makkie.

Initiatieven zoals kennissessies met leden, organisatoren en verenigingen voor het ophalen van input, draagt voor de TR, het bestuur en de directie bij in het maken van beslissingen ten behoeve van de sport participatie.

‘’We worden graag gevoed door leden. We denken na hoe we nog meer input van leden kunnen ophalen en staan uiteraard open voor suggesties. De meeste TR-leden zijn ook verenigingslid en doen mee aan wedstrijden waardoor we daar ook input ophalen zodat we weten wat er speelt. Het is altijd mogelijk en vrij gemakkelijk om discussies te starten op social media maar we gaan liever ‘echt’ in gesprek met iedereen. Hopelijk weet iedereen hoe ze ons kunnen vinden. Zo niet, dan is dit een vriendelijke uitnodiging om onze profielen op de NTB-website te bekijken en ons ook zelf te benaderen.’’

Komende periode
De TR werkt aan een goede onderlinge taakverdeling en is ook nog in gesprek met kandidaten voor taakgebieden waarvoor nu de expertise nog ontbreekt. Peter-Jan verwacht dat er binnen een aantal maanden een matrix op de website staat waarin uitgelegd wordt, bij wie welke aandachtsgebieden verdeeld zijn. ‘’We werken naar een model waarin ieder raadslid één of meerdere aandachtsgebieden beheert. Het is afwachten hoe het in de praktijk zal werken al heb ik er alle vertrouwen in dat het de effectiviteit ten goede komt. We zetten ons met veel plezier in maar ook wij zijn lerende, vrijwillig en beperkt in onze tijd. In het land zetten veel mensen zich in voor de triathlonsport en ik verwacht dat we met onze nieuwe werkwijze voor een grotere binding met de achterban van de NTB kunnen zorgen’’, sluit Peter-Jan af.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer