Jeugdtriathlon weer van start

Kansen voor iedereen

Triathlonverenigingen mogen sinds 29 april – in overleg met de lokale gemeenten en op basis van de richtlijnen in het NOC*NSF sportprotocol – de deur weer open zetten voor jeugdleden. Verschillende clubs zijn inmiddels met veel enthousiasme, en met de nodige aanpassingen, weer van start gegaan.

Berteke de Jong, jeugdcoördinator bij de NTB, is blij dat er voor kinderen weer beweegmogelijkheden zijn. “Sporten is gezond en leuk, dus het is ontzettend fijn dat kinderen weer terecht kunnen bij de clubs. Onze jeugdverenigingen maken er in hun gemeente actief werk van om kinderen en jongeren buiten weer te laten genieten onze veelzijdige sport, en ze weer een plek te geven waar ze met elkaar plezier kunnen maken.”

Nederlandse Triathlon Bond

De huidige situatie – waar clubs in de buitenlucht weer trainingen kunnen geven – biedt volgens De Jong allerlei kansen en openingen voor samenwerking met andere lokale verenigingen en buurtsportcoaches. “ Het is mooi om te zien hoe proactief een deel van onze verenigingen hier mee om gaat en wat voor mooie resultaten dat oplevert. Er wordt actief samenwerking gezocht met andere verenigingen om zoveel mogelijk gebruik te maken van elkaars kader en faciliteiten – denk aan atletiek- en wielerbanen maar bijvoorbeeld ook een grasveld bij een buitenzwembad.”

Ook binnen verenigingen ontstaan verbindingen die er voorheen niet, of minder sterk waren. De Jong: “Zo wordt er bijvoorbeeld binnen omni-zwemvereniging Oceanus actief samengewerkt tussen de verschillende afdelingen, zodat ook de ‘binnensporten’ zwemmen, waterpolo en vinzwemmen, mee kunnen doen aan het gezamenlijke trainingsaanbod in de buitenlucht.”

Door de regering wordt verenigingen in deze periode – waarin nog niet binnen gesport mag worden – gevraagd ook niet-leden op te vangen. “Het is een mooie kans om kinderen kennis te laten maken met de veelzijdigheid van onze multiduursport”, aldus De Jong.  “Veel verenigingen verwelkomen normaal gesproken in deze periode van het jaar niet-leden voor Star2Tri-cursussen en dat kan nu in een iets ander jasje ook heel goed werken voor kinderen. Zwemmen, en zeker ook fietsen en rennen zijn activiteiten die bijna alle kinderen in Nederland regelmatig doen en met je zwemspullen, stadsfiets en sportschoenen heb je voldoende in huis om mee te kunnen doen.”

Kinderen van buiten de vereniging kunnen als proeflid doorgegeven worden aan de NTB, waarmee de kinderen tot de zomervakantie gratis meeverzekerd zijn bij de club.

Jeugdtrainers kunnen – als zij klachten hebben – ook worden getest op het corona-virus. Alle informatie daarover vind je hier

Neem voor al je vragen over jeugdtriathlon, werving en het doorgeven van proef-jeugdleden contact op met berteke.de.jong@triathlonbond.nl.

Lees volgend artikel

Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag en Integriteit

Eerste aanspreekpunt en officieel meldpunt voor signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag en integriteitsschendingen gericht aan het verantwoordelijke bestuur/directie ... Lees meer