Jetze Plat op jacht naar vijfde wereldtitel triathlon

Vooruitblik op drie WK's en WCTS Abu Dhabi

Jetze Plat wint goud op de Paralympische Spelen in Tokio. Foto: World Triathlon Media/Janos Schmidt
Jetze Plat wint goud op de Paralympische Spelen in Tokio. Foto: World Triathlon Media/Janos Schmidt

Vijf eliteatleten en zes paratriatleten komen vrijdag aan de start van de World Triathlon Championships Series en het WK Paratriathlon in de Verenigde Arabische Emiraten. In de Portugese badplaats Quarteira staat het WK junioren gepland en in Spanje staat het WK duathlon in Aviles op het programma van de Nederlandse selectie.

Hoe staat het met de vorm van Rachel Klamer drie maanden na haar vierde plek in Tokio? En verovert paralympisch kampioen Jetze Plat zijn vijfde wereldtitel in Abu Dhabi? Het is te volgen via de livestream van triathlonlive.tv.

WTCS Abu Dhabi

Rachel Klamer en Quinty Schoens vertegenwoordigen Nederland vrijdag in de eliterace bij de vrouwen tijdens de World Triathlon Championship Series. Klamer nam na de Olympische Spelen in Tokio, waar ze vierde werd, een korte rustperiode. Ze verkoos de Super League Series in september boven de World Triathlon Championship Series-race in Hamburg, maar komt dit seizoen in Abu Dhabi nog één keer in actie.

“Het is hier echt warm”, laat Klamer, die vanuit Abu Dhabi doorreist naar Zuid-Afrika, het land van haar echtgenoot Richard Murray, weten. “Dit keer ben ik er niet, zoals in Tokio, goed op voorbereid. Hoe ik er voor sta?  Dat is een goede vraag. Zeker niet zo goed als tijdens de Spelen. Er staat hier een sterk deelnemersveld, dat verbaast me wel een beetje zo laat in het jaar. We gaan het zien.” Klamer won in 2018 op het racecircuit van Yas Marina en komt er al voor de zesde keer in haar carrière in actie tijdens een raceweekend om de World Triathlon Championship Series.

Quinty Schoens kwam wel in actie in Hamburg, waar de eerste rankingpunten voor 2022 verdiend konden worden. De Limburgse, die volgend jaar triathlon combineert met het rijden voor een professionele wielerploeg, eindigde in Hamburg als 22ste. Ze gaat in Abu Dhabi met nummer zestien van start. De grote favoriet bij de vrouwen is olympisch kampioene Flora Duffy.

Twee uur eerder gaan de mannen van start in Abu Dhabi. Donald Hillebregt, Jorik van Egdom en Menno Koolhaas zijn de Nederlandse deelnemers. Het drietal was ook van de partij in Hamburg. Hillebregt finishte in de individuele race als 35ste, Koolhaas en Van Egdom eindigden samen met Quinty Schoens en Rani Škrabanja als achtste in de mixed teamrelay. Tweevoudig wereldkampioen Vincent Louis lijkt de te kloppen man in Abu Dhabi.

Starttijden

De mannen starten vrijdag in Abu Dhabi om 14.11 uur lokale tijd (11.11 uur Nederlandse tijd), gevolgd door de vrouwen om 16.11 uur lokale tijd (13.11 uur in Nederland).

WK Paratriathlon

Ook de paratriatleten komen in nog één keer in actie dit seizoen. In Abu Dhabi staat het wereldkampioenschap paratriathlon op het programma. Jetze Plat is al sinds 2016 onklopbaar in de rolstoelklasse en gaat na zijn paralympische titel van Tokio in Abu Dhabi op jacht naar alweer zijn vijfde opeenvolgende wereldtitel. Geert Schipper eindigde in Rio als vierde en hoopt in Abu Dhabi wat recht te zetten.

Margret IJdema kende geen topdag in Tokio, maar hoort in Abu Dhabi wel weer tot de kanshebbers voor het podium. Maurits Morsink (PTS2), dit jaar goed voor twee tweede plaatsen in de World Triathlon Para Series, en Nico van der Burgt (PTS3), winnaar in Leeds en Yokohama, zijn kanshebbers voor de wereldtitel in hun klassen. Sander Koomen, met guide Daaf Plomp, was afgelopen weekend nog goed voor een zevende plaats in de Para World Cup in Alhandra en gaat ook in Abu Dhabi voor een top tien notering.

Starttijden

De paratriatleten strijden ’s ochtends tussen 8.00 en 10.00 uur (vrijdag tussen 5 en 7 uur NL tijd) om de wereldtitels.

Barbara de Koning tijdens een kwalificatiewedstrijd in Nederland. Foto: Saskia Pennekamp
Barbara de Koning tijdens een kwalificatiewedstrijd in Nederland. Foto: Saskia Pennekamp

WK junioren Quarteira

Na de afgelasting van het WK voor junioren in Bermuda, neemt het Portugese Quarteira zaterdag de honneurs waar. In totaal komen er acht Nederlandse junioren aan de start in de mondiale titelstrijd. Mitch Kolkman, Gjalt Panjer, Niels van Lanen en Jesse Cuijpers starten bij de mannen junioren namens Nederland. Barbara de Koning, met startnummer twee, Robin Dreyling, Luna de Bruin en Sonja de Koning doen mee bij de vrouwen junioren.

In Quarteira staat ook een European Triathlon Cup over de standaardafstand gepland.

Starttijden

De mannen komen zaterdag in actie. Om 13.00 uur (lokale tijd) is het WK junioren. Om 17.00 uur is de European Cup. Zondag starten de vrouwen om 8.45 uur met het WK junioren en om 11.00 met de European Cup. In Portugal is het één uur vroeger dan in Nederland.

Daan de Groot won dit jaar het NK duathlon over de standaardafstand
Daan de Groot won dit jaar het NK duathlon over de standaardafstand

WK duathlon Aviles

Ook voor de duatleten staan dit weekend wereldtitels op het spel. Armand van der Smissen is met tien atleten afgereisd naar het Spaanse Aviles voor het WK duathlon over de standaardafstand. Daan de Groot, Ann Schoot Uiterkamp, Sophie van der Most en Karin Nieuwenhuijsen vertegenwoordigen zaterdag ons land in de elite-categorie. Thomas Cremers, Matthijs Weijkamp en Dorian Horsten starten in Avilles bij de beloften U23. Mischa Hermans, Timo Feenstra en Valentin van Wersch doen op zondag mee in het kampioenschap voor junioren.
In Aviles staan ook kampioensraces voor agegroupatleten (standaard en sprint) en voor paratriatleten op het programma.

Starttijden

De vrouwen starten zaterdag het WK om 13.15 uur met de elite vrouwen en vrouwen U23. Het WK voor elite mannen en mannen U23 begint zaterdag om 16.10 uur. Zondag staat het WK junioren gepland, met om 17.10 uur de mannen junioren.

Startlijsten (en na afloop uitslagen) van alle races
Lees volgend artikel

Stimuleer carpoolen naar wedstrijdlocatie met Slinger

Lees meer