Goud en zilver voor Plat en Zilver

Nederlanders domineren PTHC H2-klasse voor rolstoelatleten

Jetze Plat en Geert Schipper hebben voor een dubbelslag gezorgd tijdens het WK Paratriathlon in Rotterdam. Jetze Plat prolongeerde in de Maasstad zijn wereldtitel in de PTHC H2-klasse voor atleten in een rolstoel, Geert Schipper was goed voor zilver.

 

Jetze Plat veroverde in Rotterdam zijn derde wereldtitel binnen een maand. Eind augustus was de 26-jarige atleet uit Vrouwenakker ook al goed voor de wereldtitel in de tijdrit en wegwedstrijd van het WK handbiken. In Rotterdam nam Plat tijdens het zwemonderdeel in de Maas meteen de leiding. Hij kwam als eerste uit het water kwam uiteindelijk met twee minuten voorsprong over de finish. “Het is fantastisch om in je eigen land wereldkampioen te worden”, vertelde Plat na de finish. “Een jaar geleden won ik ook de wereldtitel in Rotterdam, maar nu voelt het meer speciaal. Dat komt omdat ik twee weken geleden ook al wereldkampioen handbiken ben geworden. Ik wilde graag bewijzen dat ik in twee sporten de beste van de wereld kan zijn, iets dat vorig jaar in Rio niet gelukt is.”

 

De paratriatleten in Rotterdam hadden in Rotterdam te kampen met natte en koude omstandigheden, waardoor de start uiteindelijk een uur uitgesteld werd. “Vanwege de lage temperaturen had ik er deze keer voor gekozen om met een wetsuit met mouwen te zwemmen, terwijl ik normaal de voorkeur geef aan een pak zonder mouwen. Nu kon ik een stuk warmer de handbike in en dat was zeker in mijn voordeel”, aldus de regerend paralympisch kampioen. “In de derde ronde begon het ook nog eens te regenen waardoor het parcours heel erg glad werd. Gelukkig was mijn voorsprong op dat moment al groot genoeg, dus hoefde ik niet veel risico’s meer te nemen.”

 

Voor Geert Schipper, die de afgelopen jaren twee keer met brons genoegen had moeten nemen, restte nu het zilver. Hij hield de Brit Joseph Townsend meer dan zes minuten achter zich. De triatleet uit Spanbroek die de snelste wheeltijd realiseerde, had er al rekening mee gehouden dat Plat een maatje te groot zou zijn. “Ik ging voor goud, maar ben toch heel erg blij met zilver.”

 

Voor de overige Nederlandse deelnemers in Rotterdam was geen podiumplek weggelegd. Margret IJdema eindigde in de PTWC-klasse – na een lekke band-  als vijfde. Daniel Knegt en guide Koen de Leeuw (PTVI – atleten met een visuele beperking) eindigden als tiende.

Beeld: ITU Media

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Leerzame races TeamNL atleten in Cagliari

Zaterdag stonden er vijf TeamNL triatleten aan de start tijdens de World Triathlon Championship Series (WTCS) op Sardinië. Maya Kingma (23e), Rachel Klamer (27e), Barbara de ... Lees meer