Geslaagde 2e editie landelijke jeugddag

Olympiërs en paralympiërs inspirerende gasten op Papendal

Sportcentrum Papendal was in het laatste weekend van oktober het decor voor de 2e Landelijke Trainingsdag Jeugdtriathlon. Met zo’n tachtig deelnemende kinderen (6-19 jaar), een enthousiaste groep verenigingstrainers die de sportieve onderdelen begeleidden en de aanwezigheid van inspirerende gasten en onze mascottes Trisha en Tristan, was het een geslaagde dag!

De dag op Papendal begon met een dynamische warming up in de grote sporthal op Papendal. Eenmaal buiten gingen de kinderen onder begeleiding van verschillende olympische en paralympische atleten, onder wie paralympisch kampioen Jetze Plat en Rachel Klamer, de nummer vier in de vrouwenrace in Tokio, aan de slag met hun fiets-, wissel- en loopskills. Een combinatietraining met een olympiër of paralympiër, dat is een mooie ervaring!

Voor ouders was er in de ochtend een inspirerende bijeenkomst met als thema ‘Lang leve de sportouder’, verzorgd door Tessa Blom. Centraal stond de invloed die je als ouders hebt op (de ontwikkeling van) het sportplezier van je kind.

Nederlandse Triathlon Bond

Meet & Greet

Na de lunch verzamelden kinderen, ouders en trainers zich in een grote zaal van het congrescentrum op Papendal voor een ‘meet & greet’ met de olympische en paralympische ploeg. Aansluitend namen de Tokio-atleten alle tijd om met kinderen op de foto te gaan, vragen te beantwoorden en speciaal voor deze dag ontworpen ansichtkaarten te signeren. De interactie tussen de jeugdleden en de topatleten zorgde voor stralende gezichten!

Meet & Greet

Adventure-race

Voor het laatste programmaonderdeel gingen de kinderen ’s middags in kleine groepjes op pad, om fietsend en rennend zoveel mogelijk verborgen punten op Papendal te vinden. De te vinden locaties stonden op een papieren kaart, aangevuld met tips in een zogenaamd ‘roadbook’. Naast de fiets- en loopconditie werd tijdens deze ‘adventure-race’ ook het oriëntatie- en samenwerkingsvermogen flink getraind. Door zowel de kinderen als de begeleiders werd fanatiek gezocht (en gevonden) en vol mooie verhalen, rode wangen en met een enorme glimlach op het gezicht kwamen de groepjes terug. Met dank aan onze partner Decathlon kon daar aan het eind van de dag nog een mooie goodie bag aan worden toegevoegd.

Adventure-race

Doorgroeien

“Dat triathlon een veelzijdige en gave sport is, die je samen met vrienden kunt beoefenen, wisten wij natuurlijk al, en zullen de deelnemers vandaag zeker beamen”, vertelde Berteke de Jong, coördinator jeugdtriathlon bij de NTB, na afloop. “We hopen dat dit vuurtje zich de komende winter verder gaat verspreiden door Nederland en we in 2022 voor nóg meer kinderen een derde editie van deze landelijke jeugddag kunnen organiseren.”

Verenigingen, wedstrijdorganisaties, scholen en ouders met vragen over jeugdtriathlon kunnen terecht bij Berteke de Jong (berteke.de.jong@triathlonbond.nl)

Foto’s: Tim Buitenhuis | Pridex Media
—————

Meer foto’s:

Tim Buitenhuis
Christie Brouwer

Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer