Frankrijk pakt podiumplaatsen in München

Achterhoedegevecht voor Nederlanders

De Nederlandse mannen waren zaterdag in München vrijwel onzichtbaar in de door Frankrijk gedomineerde EK-race. Richard Murray, Donald Hillebregt en Victor Goené liepen tijdens het zwemonderdeel te veel achterstand op en kwamen vervolgens niet meer in het verhaal voor.

Acht atleten pakten tijdens het 1500 meter lange zwemonderdeel in Olympiapark een kleine voorsprong en dat bepaalde het verdere verloop van de wedstrijd. Frankrijk was met Leo Bergere, Pierre Le Corre en Dorian Coninx het best vertegenwoordigd. Het achttal werkte op de fiets uitstekend samen en bouwde de voorsprong na 40 kilometer fietsen uiteindelijk op tot een kleine minuut op de achtervolgende groep met 31 atleten. Murray, Hillebregt en Goené, die tijdens het zwemmen te veel achterstand opliepen, kwamen uiteindelijk gezamenlijk in een derde fietsgroep terecht en begonnen op een onoverbrugbare achterstand aan het looponderdeel.

Tijdens het lopen namen Bergere, Le Corre en Coninx het voortouw. De Portugees Pereira wist even aan te haken, maar moest het drietal laten gaan. Ook de Hongaar Csongor Lehmann vond kort aansluiting, maar kon uiteindelijk de Fransen niet bijbenen.

Het drietal vooraan viel uit elkaar toen Bergere het tempo opvoerde. Hij hield zijn voorsprong tot aan de finish vast en rende zo naar de Europese titel, gevolgd door zijn landgenoot Le Corre die tweede werd. De strijd om het brons ging tussen Coninx en Lehmann die uiteindelijk werd beslist in het voordeel van de Fransman. Achter Lehmann was het de Belg Jelle Geens die zich na een minder zwemonderdeel toch nog in de top vijf meldde.

Murray eindigde op bijna vijf minuten achterstand als eerste Nederlander op de 37ste plaats. Hillebregt finishte als 51ste, net voor Goené die als 52ste de streep passeerde.

Vooral Murray, die in juni in de WTCS-race in Leeds als zevende eindigde, had meer van de wedstrijd verwacht. “De wedstrijd was vrijwel verloren voor mij na het zwemmen. Het was een groot gevecht in het water, ik zat er middenin en kon niet naar voren zwemmen”, vertelde hij na de finish. “Ik heb in Sankt Moritz de afgelopen weken hard aan mijn zwemmen gewerkt en daar weer vooruitgang geboekt, en mijn vorm is echt beter dan ik vandaag heb kunnen laten zien. Ik blijf hard werken en ben er zeker van dat er nog mooie dingen aan zitten te komen dit seizoen.”

 

Mixed Team Relay

TeamNL triathlon komt zondag nog één keer in actie in de mixed team relay. Het team wordt gevormd door Rani Škrabanja, Barbara de Koning, Donald Hillebregt en Victor Goené. Rachel Klamer en Richard Murray komen niet in actie. Klamer is onvoldoende fit na vrijdag en Richard neemt niet deel om overbelasting te voorkomen.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer