Europese titels voor Plat en Morsink

TeamNL in Madrid goed voor vijf medailles

Jetze Plat en Maurits Morsink hebben vandaag in Madrid de Europese titels veroverd. Ook waren er in de Spaanse hoofdstad medailles voor Sanne Koopman (zilver), Nico van der Burgt (zilver) en Geert Schipper (brons).

Het Europees kampioenschap voor paratriatleten werd in de Spaanse hoofdstad na hevige regenval en de daardoor verslechterde waterkwaliteit, omgezet in een duathlon. “Dat was wel een beetje een teleurstelling”, liet bondscoach Bas de Bruin vanuit Madrid weten. “Iedereen wilde op zich graag een triathlon doen, maar niet in dit water.”

Jetze Plat was in Madrid in de rolstoelklasse alweer aan zijn zevende Europese titel toe. Hij nam tijdens het wheelen een kleine voorsprong op Geert Schipper en bouwde tijdens het handbiken die voorsprong verder uit. Florian Brungraber moest tijdens dat onderdeel bijna drie minuten toegeven en Schipper, die duidelijk in minder goede doen was dan hij de afgelopen weken in internationale handbiken heeft laten zien, verloor nog meer tijd.

Ook in het laatste onderdeel was Plat de sterkste en stevende zo onbedreigd op de titel af. “Ik baalde er enorm van dat de wedstrijd werd omgezet naar een duathlon, vooral ook omdat er nu maar 75 procent van het normale aantal punten te verdienen was. Maar verder ben ik tevreden over mijn vorm en natuurlijk ook met het resultaat.”

Achter Plat werd de strijd om het brons nog even spannend toen Brungraber lek reed. Schipper kon echter het gat net niet dichten en finishte 12 seconden achter de Oostenrijker als derde. Margret IJdema had bij de vrouwen in de rolstoelklasse duidelijk nadeel van het feit dat de race was omgezet naar een duathlon. Zij eindigde als vijfde.

Nederlandse Triathlon Bond

Voor Maurits Morsink (PTS2) leek het omzetten van de triathlon naar een duathlon juist iets in zijn voordeel, maar zijn fietsen en lopen bleek achteraf zo sterk, dat hij ook met het zwemonderdeel wel goed voor goud was geweest. Hij finishte uiteindelijk met iets meer dan vier minuten voorsprong op Jules Ribstein uit Frankrijk.

Nico van der Burgt (PTS3) moest zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Daniel Molina. De deelnemers in deze categorie bleven tot en met het fietsen bij elkaar. Achter Molina besliste Van der Burgt een spannende strijd met de Belg Max Gelhaar tijdens het lopen in zijn voordeel. Van der Burgt wist in de laatste 400 meter bij hem weg te lopen en greep zo het zilver.

Sanne Koopman was een jaar geleden op het EK nog de enige deelneemster in de PTS3-klasse, maar had dit keer wel tegenstand. Zij eindigde achter de oppermachtige Elise Marc uit Frankrijk als tweede.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

NTB Check-In vereenvoudigt inschrijfproces wedstrijddag

Lees meer