Europese titels voor Koolhaas en Visser

Nederlanders vervullen hoofdrol op het EK lange afstand in Almere; zilver en brons voor De Boer en Brons

Menno Koolhaas en Els Visser hebben op het Europees kampioenschap over de lange afstand in Almere hun favorietenrol meer dan waargemaakt. Koolhaas finishte in Almere in 7.36.36 in een nieuw Nederlands én parkoersrecord en ook Visser zette met 8.36.24 een razendsnelle tijd neer. Marlene de Boer en Milan Brons maakten het Nederlands feestje compleet door respectievelijk als tweede en derde te finishen. Met de EK-winst gingen vanzelfsprekend ook de NK-titels naar Koolhaas en Visser. 

Menno Koolhaas stak zijn ambities voor de wedstrijd niet onder stoelen of banken. Zijn doel was om het Nederlands record van Evert Scheltinga uit 2019, 7.49.33, te verbreken. Uiteindelijk ging hij daar ruimschoots onder en verbrak hij en passent ook nog het parkoersrecord van Kristian Høgenhaug (7.37.46) uit 2021. Na afloop heerste er even ongeloof bij Koolhaas. “Heb ik ook het parkoersrecord verbroken? Crazy!”

In het warme Almere ging Koolhaas goed van start door samen met de Duitser Lukasz Wojt, die later zou uitvallen, aan de leiding uit het water te komen. Op het fietsparkoers nam Koolhaas in de optrekkende mist een voorsprong en kreeg later gezelschap van de Zweed Jesper Svensson. Achter dit tweetal zetten titelverdediger Kieran Lindars (GBR) en Andrew Starykowicz (USA) de achtervolging in.

Het was Lindars die na vierenhalf uur wedstrijd de leiding overnam van Koolhaas en ook Starykowicz kwam voorbij. Het was uiteindelijk de Amerikaan die na 180 km als eerste terugkeerde in Almere, gevolgd door Koolhaas, Lindars en Svensson.

Eenmaal op het loopparkoers stond er geen maat op Koolhaas. Hij schudde Lindars van zich af en liep onbedreigd naar zijn eerste Europese titel op de lange afstand. Lindars, die uiteindelijk bijna twaalf minuten moest toegeven op Koolhaas, finishte als tweede. Milan Brons wist tijdens de afsluitende marathon op te rukken naar een mooie bronzen EK-medaille en een tweede plek op het NK. Pim van Diemen, overall vijfde, mocht als derde mee op het NK-podium.

Koolhaas, die voor het eerst sinds 2012 weer voor een Nederlandse overwinning zorgde, blikte terug op een verrassend mooi debuut in Almere. “Het zwemmen ging perfect. Ik voelde me heel sterk op de fiets en het lopen was heel zwaar. Ik ging een beetje te hard van start op de marathon, maar ik redde het tot de finish. Ik ben echt ontzettend blij.”

Nederlandse Triathlon Bond

Goud en zilver voor Visser en De Boer

Voor Els Visser was het de tweede keer dat ze aan de start kwam in Almere, nadat ze vorig jaar een dag voor de wedstrijd ziek werd.  Visser kwam iets meer dan een halve minuut achter Marlene de Boer uit het water, gevolgd door Renee Kiley (AUS) en titelverdedigster Katharina Wolff uit Duitsland. Op de fiets wisten Visser en Kiley De Boer te achterhalen en kwamen zo samen aan de leiding.

Kiley keerde als eerste terug in de wisselzone, op 20 seconden gevolgd door Visser. Visser schudde tijdens het lopen de Australische eenvoudig van zich af en daarachter begon de Boer aan een achtervolging, kort gevolgd door de Deense Katrine Græsbøll Christensen. Visser finishte uiteindelijk met ruim zeven minuten voorsprong op de Boer en veroverde zo haar eerste Europese titel op de lange afstand. De Boer sleepte daarachter twee keer zilver binnen. Græsbøll Christensen eindigde vijftien seconden later als derde. De bronzen NK-medaille ging naar Dieuwertje Bax die op de achtste plek finishte.

Goud en zilver voor Visser en De Boer

Voor Visser was de Europese titel een mooie tussenstop op weg naar het WK Ironman over vijf weken op Hawaii. “Ik ben echt superblij met deze overwinning”, vertelde ze na afloop. “Ik had er echt zin in vandaag en ik wilde gewoon alles geven. Dat is van start tot finish gelukt.” Visser begon in de overwinning te geloven toen ze aan het lopen begon. “Het moest wel heel erg verkeerd gaan, wilde ik die titel nog ontlopen. Het was echt geweldig om hier te racen. Al die support, wat een energie!”

Nederlandse Triathlon Bond

Overzicht agegroupkampioenen

Europese agegroupkampioenen: Lucas Voets (20-24), Pascal Valentijn (45-49), Peter Johan Dillo (50-54), Ton Elie (55-59), Bram Couperus (60-64), Aart van Wijk (65-69), Annemarie Rustenburg (30-34), Aafke Willemsen (40-44), Liane van Egmond (45-49), Marian van Hilst (50-54) en Nicole Loeve (55-59).

Nationale agegroupkampioenen: Lucas Voets (20-24), Kevin van de Wetering (25-29), Rob Nijmeijer (30-34), Steff Overmars (35-39), Wolter van Popta (40-44), Pascal Valentijn (45-49), Peter Johan Dillo (50-54), Ton Elie (55-59), Bram Couperus (60-64), Aart van Wijk (65-69), Danielle Spoelder (25-29), Annemarie Rustenburg (30-34), Aafke Willemsen (40-44), Liane van Egmond (45-49), Marian van Hilst (50-54), Nicole Loeve (55-59).

Nederlandse Triathlon Bond
ALLE UITSLAGEN
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer