Eredivisie opent seizoen in Enschede met Team Time Trial

VZC Veenendaal en TV Almere verdedigen landstitel

De atleten hebben lang moeten wachten – zeker na de afgelasting van de laatste wedstrijd in de competitie in Nijmegen – maar na ruim acht maanden maakt de Eredivisie zich op voor het nieuwe seizoen. Dit jaar wordt er afgetrapt in Enschede tijdens de UT Triathlon. Met een Team Time Trial over 475 meter zwemmen, 19 kilometer fietsen en 4,8 kilometer lopen zal zondag in de eerste wedstrijd direct duidelijk worden welke teams aan elkaar gewaagd zijn. VZC Veenendaal en TV Almere verdedigen de landstitel, en we kijken met hen vooruit op het eerste eredivisieweekend van het jaar!

In 2023 gaan er bij de vrouwen acht teams strijden om de landstitel. Vorig jaar werden er in de verschillende wedstrijden podiumplaatsen behaald door TV Almere, Kijani, EDO Sports en Hellas -Utrecht. TV Almere verdedigt voor de tweede keer op rij haar landstitel, maar over een favorietenrol heeft Wannie Friderichs – teamcaptain van het vrouwenteam – het niet. “Vorig jaar was het vaak spannend met Kijani, maar we gaan uit van onze eigen krachten. We gaan strijden voor de winst.” Het team is ten opzichte van vorig jaar wel veranderd. “We starten dit jaar zonder Robin Dreyling, maar hebben twee atleten die ons team versterken. Tamar Veltman komt net voor de wedstrijd terug uit Amerika en ook Willemijn Fuite – die voorheen startte voor TC Twente dat dit jaar niet meer uitkomt in de eredivisie – zal voor ons uitkomen. Voor Enschede staan we aan de start met Tamar, Willemijn, Romy Spoelder en Silke de Wolde.”

Net als bij de andere teams zal het vaker voorkomen dat atleten aan internationale wedstrijden meedoen tijdens de eredivisieweekenden. “Romy en Silke komen allebei net uit Ibiza waar ze meededen aan het WK en Merel Veltman start dit weekend in de Europacup in Caorle. Dat maakt dat je niet altijd alle atleten kunt opstellen en dit jaar zal dus best lastig kunnen worden.”

Ondanks de wisselende opstellingen per wedstrijd heeft Friderichs er alle vertrouwen in dat het goed zal komen. “We hebben een super jong team – de gemiddelde leeftijd is 20 jaar – die allemaal ook internationaal wedstrijden doen, dus met het niveau zit het goed. We gaan zien wat dit weekend mogelijk is!”

Transfer na transfer, maar VZC blijft favoriet

Bij de mannen werd na het verdwijnen van een aantal eredivisieteams de transfermarkt geopend, waarmee de strijd volledig open ligt voor de Team Time Trial in Enschede. VZC kende ook een aantal wisselingen binnen het team. Waar het vorig jaar soms al puzzelen was, verwacht teamcaptain en coach Rob Kwaaitaal dat het dit seizoen niet anders zal zijn. “Dit jaar is onze selectie wat aangepast. Milan Brons, Lars van der Knaap en Marco van der Stel zijn er niet meer bij, de talenten Niels van Lanen, Mitch Kolkman en Hidde Mollee vullen hun plekken in. Aangevuld met Jorik van Egdom, Tristan Olij, Gjalt Panjer en de broers Victor en Lucas Goené hebben we, afhankelijk van de beschikbaarheid, weer een selectie die kan gaan voor het kampioenschap.”

In Enschede start VZC met Van Egdom, Panjer, Mollee en de broers Goené,. “Ik ben blij met deze sterke opstelling’’, aldus de coach die de ontwikkeling van jonge triatleten erg belangrijk vindt.

Kwaaitaal is al jaren actief in de landelijke triathloncompetities en komt dit seizoen als atleet uit in de 1eDivisie. Hij kijkt positief terug op de afgelopen jaren. ‘’Ik ben sinds de start in 2012 actief in de Teamcompetities. Naast dat ik het een mooi concept vind, is het voor atleten ook perfect om zich te ontwikkelen met alles wat erbij komt kijken. Verenigingen zijn gebaat bij een mooie en uitdagende competitie en als VZC merken we dat het verenigingsbreed zijn vruchten afwerpt.’’

Starttijden

De Team Time Trial in Enschede begint om 13.40 uur met de vrouwenrace, gevolgd door de mannen om 14.00 uur. Eerder op de dag zullen ook de 1eDivisie en Schuiteman 2eDivisie starten. De dag wordt afgesloten met de Sportzot 3eDivisie mannen.

Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer