Duatleten strijden in Almere om eerste titels van 2022

Nederlands én agegroupkampioenschap duathlon

Een week na het EK duathlon over de middenafstand in het Duitse Alsdorf, kunnen Nederlandse duatleten zaterdag in Almere meteen weer aan de bak voor het Nederlands kampioenschap over de standaard afstand. Nadat deze – door COVID-19 uitgestelde – wedstrijd in 2021 het NK-seizoen afsloot, is het nu het eerste nationale kampioenschap van het jaar. Nieuw voor 2022 is dat deelnemers ouder dan twintig en jonger dan veertig voortaan kunnen kiezen of ze meedoen aan het overall kampioenschap bij de elite of in hun leeftijdscategorie aan het agegroupkampioenschap.

Diede Diederiks, uittredend kampioene en kersvers winnares van het EK-goud in Alsdorf vorige week, staat (nog) niet op de deelnemerslijst, maar Daan de Groot (4e in Alsdorf) komt wel naar Almere om zijn titel te verdedigen in het NK duathlon over de standaard afstand (10 km lopen, 40 km fiets en en 5 km lopen). Bram Smit, winnaar van het zilver op het NK in 2021, en Matthijs Weijkamp (brons) zijn naast De Groot gegadigden voor een podiumplek, evenals Joost Somsen (U23), Yennick Wolthuizen, Juul van de Kruijs en Olaf van den Bergh.

Zes vrouwen gaan in Almere uitmaken wie de gouden medaille mee naar huis mag nemen. Marieke Brouwers en Janien Lubben kwamen vorige week in actie op het EK in Alsdorf en het is afwachten in hoeverre zij hersteld zijn. Karin Nieuwenhuijsen die eerder dit seizoen de Asia Triathlon Duathlon Championships Manama in Bahrein op haar naam schreef, Romy Spoelder (U23), Claudia Striekwold en Charlotte van Veen  zijn de overige kanshebbers voor een podiumplek.

Jeugd & Junioren
Ook de jeugd en junioren strijden in Almere om de Nederlandse titels. Het NK is tevens de derde wedstrijd meetellend voor het Jeugd- en  juniorencircuit. Bij de junioren zijn titelverdedigers Niels van Lanen en Aniek Mars de grote favorieten. Bij de jongens zijn er verder podiumkansen voor Mats Keulstra, Rick van der Knaap, Ivor Feunekes en Alex van Buttinga Wichers. Bij de meisjes ontbreekt op Aniek Mars na, de top van de eerste twee wedstrijden, dus liggen er wellicht kansen voor Lisanne de Jong en Luna Martinez, de nummers twee en drie in het tussenklassement. De juniorenwedstrijd gaat over 5 km. lopen – 20 km. fietsen – 2,5 km. lopen.

Kanshebbers bij de jeugd meisjes lijken Loesha Loos en Florence Koole. Omdat er tot nu alleen nog maar wedstrijden waren met zwemmen (zwemloop Amersfoort en triathlon Arnhem) in het Jeugd- en juniorencircuit kunnen goede loopsters misschien nog voor een verrassing kunnen zorgen. Josh Garrone is de leider in het circuit bij de jongens, maar komt vanwege zijn Italiaanse nationaliteit niet in aanmerking voor de NK-titel. Ties Geraedts lijkt daarvoor de beste papieren te hebben, maar ook de sterke lopers Nariño Renfurm, Arend Wijnalda en Björn Engel worden voorin verwacht. De jeugdatleten beginnen met 2,5 km. lopen, om vervolgens 10 km. te fietsen en af te sluiten met 1,25 km. lopen.

Agegroupkampioenschap
Agegroupatleten vanaf 20 jaar strijden zaterdag in een aparte wedstrijd om de medailles. Nieuw in 2022 is dat ook in de categorieën onder de masters (40+) titels en medailles zijn te winnen. Atleten onder de veertig deden tot vorig jaar mee in de ‘overall’  categorie, maar kunnen nu kiezen. Vanuit het agegroupbeleid en het thema ‘een leven lang competitie’ in de visie21+, wil de NTB de komende jaren extra inzetten op het wedstrijdaanbod voor deze doelgroep.

 

Programma NK en AGK
Het NK podium van 2021
Het NK podium van 2021
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer