Driemaal top twintig op dag twee EK Tartu

Quinty Schoens en Niek Heldoorn zeker van WK-deelname

Maya Kingma is vrijdag op het EK sprint triathlon in Tartu (EST) als dertiende geëindigd bij de elite vrouwen. Kingma opende de debatten met de snelste zwemtijd van het veld. Samen met de Britse Sophie Coldwell, die het EK uiteindelijk zou winnen, kwam Kingma in een groepje van vier koploopsters terecht op de fiets. Veel ruimte kwam er echter niet en de maximale voorsprong van vijftien seconden op een grote groep achtervolgende atletes liep in de laatste ronde terug naar vijf seconden. Na een moeizame eerste loopronde kwam Kingma in de tweede ronde op de klim beter in haar ritme, om in de afdaling vervolgens nog drie concurrentes te verschalken. Bij de mannen won Richard Varga uit Slowakije. Er deden geen Nederlanders mee.

 

Nederlandse Triathlon Bond

WK-kwalificatie voor Schoens en Heldoorn

Quinty Schoens leverde met haar negende plek in het startveld van de meisjes junioren de beste Nederlandse prestatie van de dag. Schoens kende een prima zwemonderdeel en kwam op de fiets in een achtervolgende groep op twee koploopsters terecht. Ze pakte voor het tweede jaar op rij een top tien klassering op het EK en voldeed daarmee opnieuw aan de kwalificatie-eis voor het WK dat in september in Gold Coast (AUS) zal plaatsvinden. Jocye Caro verloor terrein met zwemmen, fietste en liep vervolgens degelijk, waarmee ze plek 42 veiligstelde. Debutanten Dirkje Lebouille en Silke de Wolde kwamen ervaring opdoen en presteerden naar vermogen met plek 48 en 54.

Bij de jongens junioren was Niek Heldoorn de beste Nederlander. Hij verloor weinig op de kop van de wedstrijd tijdens het zwemonderdeel, maar kwam wel net achter de breuk in de groep terecht op de fiets. De koplopers bleven de rest van de wedstrijd weg en met een stabiel looponderdeel kon hij een plek in de top-20 veiligstellen. Plek negentien was voldoende om door technisch directeur Adrie Berk aangewezen te worden voor het WK. Joey van ’t Verlaat en Victor Goené kenden een lastig zwemonderdeel, waarin ze achterin het veld lagen en op de fiets op achtervolgen aangewezen werden. Beiden liepen naar vermogen en dat resulteerde in plek 35 en 39.

NTB-coach Sander Berk kon aan het eind van de tweede racedag tevreden terugkijken: “We hebben vandaag denk ik drie goede races gezien, als je het wel beschouwt. De atleten hebben naar vermogen, of sommigen zelfs wat daarboven gepresteerd. Samen met de mooie prestaties van de paratriatleten gisteren, mogen we van een geslaagd EK spreken.” Zaterdag komen in Tartu de agegroupers in actie, met ook namens Nederland een delegatie die deelneemt aan de olympische afstand.

Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer