Diederiks zevende in chaotische World Games-race

Thomas Cremers beste Nederlander bij de mannen

Diede Diederiks is zaterdag als beste Nederlandse geëindigd in de World Games-race in het Amerikaanse Birmingham. De wedstrijd verliep desastreus voor twee van de drie Nederlandse vrouwen. De groep met Ann Schoot Uiterkamp en Karin Nieuwenhuijsen reed verkeerd, met als gevolg dat ze de voor de koplopers kwamen te liggen. Na de finish werden er twaalf atleten gediskwalificeerd waarna massaal protest werd ingediend; zonder succes.

Vanaf de start was het Schoot Uiterkamp die zich sterk staande hield in de kopgroep en de 10 kilometer binnen de 35 minuten wist af te leggen. Nieuwenhuijsen gaf elke loopronde van telkens tweeënhalve kilometer ietwat tijd toe, maar kon na 10 kilometer lopen als 11e de fiets op springen. Diede Diederiks moest de kopgroep sneller laten gaan en verloor tijdens het eerste looponderdeel te veel tijd om nog aansluiting te vinden met een fietsgroep.

Tot twee fietsrondes ging het goed en leek het erop dat Nieuwenhuijsen met drie andere atletes de aansluiting kon maken met de kopgroep waarin ook Schoot Uiterkamp zich bevond. Op dat moment reed Schoot Uiterkamp lek. “Toen zakte ik terug naar de tweede groep, waarmee we uiteindelijk een afslag misten”, vertelde Schoot Uiterkamp na afloop. “We hebben alsnog geprobeerd zoveel mogelijk voorsprong te houden op de kopgroep die toen achter ons reed, zodat we genoeg speling hadden voor een penalty.”

Uiteindelijk werd de gehoopte penalty dus een diskwalificatie voor Schoot Uiterkamp,  Nieuwenhuijsen en nog tien andere atletes. “We hebben met een grote groep protest aangetekend en er hing een rare sfeer, maar persoonlijk ben ik wel trots hoe ik met alles ben omgegaan: een tweede lekke band in de laatste fietsronde, verkeerd rijden, een auto die op het parcours kwam, staande gehouden worden omdat de organisatie dacht dat ik gelapt was”, vervolgt Uiterkamp.

Nederlandse Triathlon Bond

Diederiks wist als enige Nederlandse wel in de uitslag te komen. Zij kwam in de derde fietsgroep terecht, legde wél het juiste parcours af en werd uiteindelijk zevende in de uitslag. De wedstrijd werd gewonnen door de Belgische Maurine Ricour, die Ai Ueda uit Japan, winnares van de duathlonrace tijdens de laatste World Games in 2013, twintig seconden achter zich hield. De bronzen medaille in Birmingham ging naar Joselyn Brea Abreu uit Venezuela.

“Dit was echt een aanfluiting. Ik heb dit in 25 jaar nog niet eerder meegemaakt”, vertelde coach Armand van der Smissen na afloop. “De organisatie en World Triathlon zijn hier samen de mist in gegaan. We hebben vrijdagochtend om zes uur ’s ochtends een keer een ronde van het parkoers mogen verkennen en dat was het. Tijdens de wedstrijd reed de kopgroep achter een motor aan en de rest moest het, op een nauwelijks uitgezet parcours, maar uitzoeken.”

Ook voor de jury had Van der Smissen niet veel goeds over: “Tijdens de wedstrijd werd nog gezegd dat er een zo eerlijk mogelijke uitslag zou worden opgemaakt, dus iedereen is keihard door blijven rijden, maar uiteindelijk worden twaalf atletes gediskwalificeerd. Tien landen hebben een protest ingediend, dat het af is gewezen hebben we op de website van World Triathlon moeten lezen en uiteindelijk staan er maar negen atletes in de uitslag. Dit is een blamage voor de sport en ik vind het heel erg jammer voor de betrokken atleten die lang naar deze wedstrijd hebben toegewerkt en veel geïnvesteerd hebben om zich te kwalificeren.”

 

Nederlandse Triathlon Bond

Fransen domineren mannenrace

De mannenwedstrijd verliep in de middag minder chaotisch, maar het Nederlands team had een aantal dagen eerder al een klap te verwerken gekregen toen Daan de Groot na een coronatest positief testte. Zodoende gingen alleen Thomas Cremers en Joey van ’t Verlaat van start in Birmingham. Het was daar in de middag inmiddels nog warmer dan tijdens de vrouwenwedstrijd, en tot een uur voor de start was niet bekend of ze een standaard afstand of sprintafstand zouden afleggen. Uiteindelijk werd op verzoek van de politie de start nog eens een half uur uitgesteld, waarna de mannen konden beginnen aan hun wedstrijd over de geplande – standaard – afstand.

Net als op het WK in Targu Mures, waar drie Fransen op het podium stonden, werd de race gedomineerd door Frankrijk, maar het podium was tot aan de streep spannend. De overwinning ging naar Maxime Hueber-Moosbrugger, de nummer drie van het WK. Het zilver was voor Benjamin Choquert die op het WK ook al als tweede was geëindigd. Achter de Fransen werd het nog spannend tussen de Mexicaan Victor Zambrano en de Belg Angelo Vandecasteele, maar het was Zambrano die het brons binnensleepte.

Cremers, die na een valpartij tijdens het NK triathlon in Rotterdam nog last had van zijn rug en daardoor een minder goede voorbereiding kende, was op de vijftiende plek de beste Nederlander in de race. Van ’t Verlaat verloor al in het begin van het fietsonderdeel zijn bidon en kreeg het daardoor extra zwaar. Samen met twee andere atleten probeerden de Nederlanders tijdens de 40 kilometer fietsen de achterstand op de kopgroep te beperken, om zo beiden nog in de top-twintig te kunnen finishen. Van ’t Verlaat werd uiteindelijk achttiende.

Zondag staat in Birmingham de 2×2 Mixed Team Relay op het programma. Teams bestaan uit een man en een vrouw die ieder twee keer een korte duathlon (2 km lopen, 6 km fietsen en 1 km lopen) afleggen. Van der Smissen: “Morgen zijn er weer nieuwe kansen en in de teamrelay is er van alles mogelijk. Maar ik vrees dat we de nare bijsmaak die we aan de vrouwenwedstrijd hebben overgehouden niet meer weg kunnen spoelen.”

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer