Den Braber en Jonkers oppermachtig in Enschede

Juniorentitels wintertriathlon voor Maarten Beute en Femke Ditzel

Simon den Braber en Luna Jonkers hebben in Enschede de eerste Nederlandse titels van het seizoen veroverd. Zij wonnen zaterdag op en rond IJsbaan Twente het NK wintertriathlon. De rood-wit-blauwe truien bij de junioren gingen in Enschede naar Maarten Beute en Femke Ditzel.

Zowel Den Braber als Jonkers waren oppermachtig in Enschede. Den Braber nam tijdens het lopen al afstand van de concurrentie. Floris Weverling noteerde de snelste looptijd, maar op plek twee had Den Braber iets meer dan een minuut voorsprong op Twan Berlijn die echter na het looponderdeel uitviel. Op de fiets was Den Braber het snelst van allemaal. De triatleet van TriMates stapte met meer dan vier minuten voorsprong op de nummer twee, Tim van Hoornick, op de ijsbaan. Den Brabers leidende positie kwam vervolgens niet meer in gevaar. Richard van Schie en Pelle Hoek waren iets sneller op de schaats, maar zij hadden een te grote achterstand om nog in de buurt van het overall podium te komen.

Den Braber haalde in Enschede 2 minuten van zijn eigen parkoersrecord uit 2023 af en finishte uiteindelijk met acht minuten voorsprong op de nummer twee, Jack Tuijp. Van Hoornick werd derde, maar telde als Belg niet mee voor het nationaal kampioenschap. Het brons ging hierdoor naar Christiaan van den Berg.

Luna Jonkers, oud-wielrenster en de nationaal kampioene marathonschaatsen op natuurijs van 2022, keek na het lopen nog tegen een achterstand van meer dan drie minuten op Julia de Leeuw aan. Met de snelste fietstijd wist Jonkers al het nodige goed te maken en ze begon achter De Leeuw als tweede aan het schaatsen. Eenmaal op de ijsbaan stond er geen maat op Jonkers, die maar liefst acht minuten sneller was dan de concurrentie en zelfs de snelste schaatstijd van alle deelnemers (inclusief de mannen) wist te noteren. De Leeuw was uiteindelijk goed zilver, Carin Ceelaert greep het brons.

Nederlandse Triathlon Bond

Bij de junioren was Maarten Beute, zoon van Robert Beute die zelf meerdere malen op het podium van een NK wintertriathlon stond, iedereen te snel af. Het brons was voor Sven Pera en het zilver voor Bram ten Berge. Bij de junior-vrouwen ging de titel naar Femke Ditzel, voor Silke Kabel en Jade Foppes.

Agegroupkampioenen Wintertriathlon 2024: Simon den Braber (M20), Kees Bentschap Knook (M25), Jaques Tuijp (M30), Bas Blokland (M35), Christiaan van den Berg (M40), Gerard Ypma (M45), Marcel ten Wolde (M50), Martin Veenhuizen (M55), Edwin Ophof (M60), Frans Bugter (M65), Hans van Wijk (M75), Luna Jonkers (V20), Nikee Ruardij (V25), Julia de Leeuw (V30), Rosanne Kreuk (V35), Carin Ceelaert (V40), Hanneloor van der Weijden (V45), Jet van Mensvoort (V50), Janet ten Kate (V55).

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer