Barbara de Koning tiende op WK U23

Maya Kingma twaalfde in Grand Final 

Barbara de Koning heeft vanochtend vroeg een tiende plaats veiliggesteld in de U23 categorie tijdens het Wereldkampioenschap. Ondanks dat de atlete de kopgroep van zes miste, wist ze door zelf veel werk te verrichten in de achtervolgende groep de achterstand te beperken. Met een goed looponderdeel liep De Koning in het warme Abu Dhabi naar een top-tien notering. Robin Dreyling kwam in de achterhoede uit het water maar vocht zich gedurende de wedstrijd terug. Ze passeerde uiteindelijk als 23e de finish. De wedstrijd werd gewonnen door de Britse Kate Waugh, die er op de fiets al vandoor ging met landgenote Jessica Fullagar.

Nederlandse Triathlon Bond

Victor Goené als eerste Nederlander over de finish als 41e

Een uur na de finish van de vrouwen was het aan de mannen, waar Mitch Kolkman en Victor Goené Nederland vertegenwoordigden. Kolkman bevond zich na de eerste ronde zwemmen van 750 meter nog in de top-tien, maar verloor in de tweede ronde tijd op de koplopers. Goené zette ruim een minuut na Kolkman voet aan wal en positioneerde zich in de vierde fietsgroep. Kolkman zakte gedurende het fietsonderdeel weg uit de achtervolgende groep en kwam terecht in de groep waar Goené zich bevond. Beiden kwamen tekort om op het looponderdeel nog veel posities goed te maken. Goené finishte in zijn WK-debuut als 41e, Kolkman volgde op plek 55. De wedstrijd werd gewonnen door de Brit Connor Bentley.

Kingma twaalfde in Grand Final 

De laatste wedstrijd op de vrijdag was die van de elitevrouwen. De punten die de vrouwen konden verdienen tijdens deze laatste WTCS-wedstrijd van het jaar waren beslissend voor het eindklassement om het Wereldkampioenschap. De bovenste podiumplaatsen in dit kampioenschap waren al weggelegd voor Flora Duffy (Bermuda) en Georgia Taylor-Brown (Groot Brittannië) omdat niemand hen meer voorbij kon gaan in het klassement. Kingma was de enige Nederlandse atlete die in actie kwam bij de elite en kwam – na een mindere eerste ronde zwemmen – als tiende uit het water. Waar de grote achtervolgende groep al werd opgeschrikt door een valpartij ging ook Kingma vlak voor het ingaan van de achtste (van de negen) ronde onderuit. De Amerikaanse Taylor Knibb viel voor haar, waarna Kingma eroverheen reed en viel. Samen met Knibb kwam ze de tweede wissel op achterstand van de resterende kopgroep van vier binnen. Een aantal atletes uit de achtervolgende groep liepen nog voorbij Kingma, die na een eindsprint met Coldwell (Groot Brittanië) en Barthelemy (België) binnenkwam op een twaalfde plek. Hiermee eindigt ze als negende in het eindklassement. De wedstrijd en het uiteindelijke klassement werd gewonnen door Duffy.

Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer