Barbara de Koning kijkt uit naar YOG

Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires

Na haar negende plaats in de kwalificatiewedstrijd in het Spaanse Banyoles heeft NOC*NSF de voordracht van Barbara de Koning voor de Youth Olympic Games  omgezet in een officiële kwalificatie. De 15-jarige De Koning zal zich grotendeels in Engeland voorbereiden op de triathlon in het Argentijnse Buenos Aires.

Barbara de Koning verdiende haar nominatie voor de YOG in het Spaanse Banyoles waar ze tijdens het zwemonderdeel samen met drie andere atletes de leiding nam. Eenmaal op de fiets werd de kopgroep gereduceerd tot drie nadat een Franse atlete onderuit ging, maar de resterende drie koploopsters wisten met dertig seconden voorsprong op het peloton aan de afsluitende vijf kilometer te beginnen. Vanuit de achtergrond kwam een aantal snelle loopsters opzetten, maar De Koning bleef stabiel lopen en legde uiteindelijk beslag op de negende plaats.

De 15-jarige De Koning woont sinds vijf jaar, vanwege het werk van haar vader, met haar familie in Engeland. Ze zal zich ook grotendeels daar voorbereiden op de Jeugd Olympische Spelen. “Samen met haar coach in Engeland, werken we aan een traject richting Buenos Aires en we bekijken nog of een trainingsperiode in Sittard tot de mogelijkheden behoort”, vertelt talentcoach Remco de Veen.

In 2016 maakte De Koning op aanraden van haar zwem- en atletiekcoaches kennis met de triathlon en vorig jaar won ze in Nederland wedstrijden in Almere en Rotterdam, de Nederlandse titel in Enschede en werd ze opgenomen in de  Talent Ontwikkelingsgroep van de Nederlandse Triathlon Bond, onder begeleiding van Remco de Veen en Marcel ten Wolde. Haar deelname aan de kwalificatiewedstrijd in  Banyoles verdiende ze met goede resultaten in haar eerste ETU Triathlon in Quarteira, Portugal, en de kwalificatiewedstrijden in Nederland.

De Jeugd Olympische Spelen vinden van 6 oktober tot 18 oktober plaats in de Argentijnse hoofdstad. Op 18 september is de officiële teampresentatie op Papendal en op 1 oktober vliegt Talent TeamNL naar Argentinië. De Koning komt in Buenos Aires meteen op de openingsdag van de Jeugd Olympische Spelen in actie. De Jeugd Olympische Spelen vinden net als de Olympische Spelen om de vier jaar plaats. Vier jaar geleden vertegenwoordigde Kirsten Nuyes Nederland op de YOG en eindigde toen in Nanjing als zesde. De Koning: “Ik kijk erg uit naar deze geweldige ervaring, om te strijden tegen de beste triatleten ter wereld en om Nederland zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.”

Banyoles 2018

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer