Atleten blikken vooruit op WK-races

Flora Duffy, Rachel Klamer, Jorik van Egdom, Jetze Plat en Geert Schipper over hun verwachtingen

Het is zover, vandaag start in Rotterdam het wereldkampioenschap triathlon. Donderdag kwam in de Maassociëteit in Rotterdam een select groepje atleten bij elkaar voor de ITU persconferentie. Regerend wereldkampioene Flora Duffy en de Nederlandse favorieten voor een medaille: Rachel Klamer, Jorik van Egdom en de paratriatleten Jetze Plat en Geert Schipper. Een greep uit hun reacties.

Nederlandse Triathlon Bond

Jetze Plat

Hoe voel je je, een dag voor de race? “Ik hoop dat mijn vorm er nog steeds is. Ik voel me heel goed. Twee weken geleden heb ik meegedaan aan het WK handbiken in Zuid-Afrika, dus dat geeft wel vertrouwen.”

Hoe is het om aan een wereldkampioenschap in je eigen land mee te doen? “Dat is geweldig. Hopelijk is het weer morgen (vrijdag) iets beter en staan er veel mensen langs de kant. Het is in ieder geval heel speciaal.”

Wie is je grootste concurrent? “Ik focus me op mijn eigen race, maar deze man (wijst naar Geert Schipper) is ook erg sterk. Hopelijk staan we straks samen op de twee hoogste treden van het podium.”

Geert Schipper

Over zijn verwachtingen voor de race: “Ik hoop natuurlijk te winnen. Dat is mijn doel. Maar ik ben ook realistisch. Jetze kan heel hard zwemmen, is een heel goede handbiker – hij won niet voor niets twee medailles op het WK handbiken – en is ook een snelle wheeler. Dus ik ga voor goud, maar met zilver kan ik ook tevreden zijn.”

Jorik van Egdom

Hoe vind je het om hier in Rotterdam je titel te verdedigen? “Natuurlijk geeft het wel iets meer spanning, maar ik ga mijn best doen. Ik voel me goed, heb heel goed getraind, we zullen het zien.”

Motiveert die extra druk je ook? “Zeker. Ik weet dat iedereen me in de gaten houdt, maar dat vind ik niet erg.”

Wat zijn je verwachtingen voor de race? “Het maakt me niet echt uit wat anderen doen, maar het zwemonderdeel is cruciaal voor mij. Als ik goed zwem, kan de wedstrijd heel goed voor me uitpakken.”

Rachel Klamer

Hoe voelt het om in eigen land te racen? “Ik heb nog nooit zo’n belangrijke wedstrijd in mijn eigen land gedaan. Het is leuk dat heel veel mensen, familie en vrienden, nu kunnen komen kijken. Het brengt ook extra spanning met zich mee, maar het is ook maar gewoon een wedstrijd, ik wil gewoon mijn best doen.”

Over haar verwachtingen: “Ik hoop hier een van mijn beste resultaten neer te zetten en het podium is mijn doel. Iedereen klaagt momenteel over het weer, maar daar stoor ik me niet echt aan.”

Over haar meest constante seizoen tot nu toe: “Ik wilde het dit jaar wat rustiger aan doen. Ik heb een crosstriathlon gedaan, een halve triathlon, Bundes Liga-wedstrijden en ik verwachtte niet dat ik nu op de zesde plaats zou staan. Maar ik ben er heel blij mee.”

Flora Duffy

Over haar voorbereiding op de Grand Final: “Na Stockholm ben ik teruggegaan naar Boulder in de Verenigde Staten waar ik train. Ik ben een beetje een gewoontedier. Ik hou ervan om mijn trainingsroutine weer op te pakken, lekker op de bank te zitten, mijn vrienden te zien en in mijn eigen bed te slapen. Dat houdt me in balans.”

Over haar seizoen waarin ze vijf WTS-wedstrijden op haar naam schreef: “Dit jaar is tot nu toe heel goed uitgepakt. Ik had nooit gedacht vijf wedstrijden te winnen en als leider van het klassement aan de Grand Final te beginnen. Maar het is natuurlijk een geweldig uitgangspositie. Er wordt nu meer naar me gekeken, maar het is ook maar gewoon een wedstrijd. Het is mooi dat Nicola Spirig weer terug is, dus zullen de ogen ook wel op haar gericht zijn.”

 

Beeld: De Monchy Roeifoto’s

Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer