Abu Dhabi openingsrace in olympisch seizoen

WTCS-race in Verenigde Arabische Emiraten eerste wedstrijd voor Marcel Wouda als interim-bondscoach

Abu Dhabi is vrijdag het strijdtoneel voor de eerste World Triathlon Championship Series-race van het seizoen. In totaal komen er namens TeamNL Triathlon vier Nederlanders aan de start in de individuele wedstrijden over de sprintafstand. Ook staat er een mixed team relay op het programma. De wedstrijd in de Verenigde Arabische Emiraten is de eerste voor Marcel Wouda als interim-bondscoach.

De oud-zwemmer en zwemcoach maakt sinds juli 2022 deel uit van de technische staf van de NTB. Na het vertrek van Jelmer van Waveren in november vorig jaar werd Wouda gevraagd om zijn rol in ieder geval tot de Olympische Spelen in Parijs over te nemen. “Dat was vrij onverwacht”, vertelt Wouda aan de vooravond van het olympische seizoen. “Maar ook wel weer logisch omdat ik bij veel processen die ingezet waren richting de Spelen al betrokken was.”

Wouda, die in het verleden openwaterzwemmers Maarten van der Weijden en Ferry Weertman naar olympisch goud coachte, ziet zijn nieuwe rol als een uitdaging. “Ik kom natuurlijk uit het zwemmen en triathlon is een andere discipline, dus er zijn inhoudelijk best veel dingen anders”, vervolgt hij. “Er zijn echter ook veel overeenkomsten en generieke thema’s als je werkt met topsporters die alles op alles zetten om hun droom te verwezenlijken.”

Het is ook niet dat hij volledig in het diepe werd geworpen. Sinds 2022 gaat Wouda al mee naar wedstrijden en trainingsstages. “Ik ben er geleidelijk ingerold. In anderhalf jaar tijd heb ik, in de samenwerking met Jelmer, veel geleerd over de verschillende facetten van de triathlonsport en heb ik kunnen ervaren hoe dingen werken.”

Olympisch traject

In Abu Dhabi begint het laatste traject naar de Olympische Spelen in Parijs. Rachel Klamer en Maya Kingma voldeden vorig seizoen al aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF  (eenmaal in de top acht van een WTCS-wedstrijd over de standaard afstand), de overige atleten hebben daarvoor nog tot eind mei. Voor de vrouwenwedstrijd in Parijs zijn er voor Nederland momenteel twee startplekken en als dat niet verandert, én er geen derde Nederlandse vrouw aan de kwalificatie-eisen voldoet, zullen Kingma en Klamer voorgedragen worden aan NOC*NSF voor deelname in Parijs.

De Nederlandse mannen en het relay-team krijgen de komende drie maanden nog de tijd om zich te kwalificeren. Bij de mannen is er één quotumplek voor Nederland, maar nog niemand heeft aan de kwalificatie-eisen voldaan “Dat kan nog veranderen in de WTCS-races in Yokohama en Cagliari, waar races over de standaard afstand op het programma staan”, vervolgt Wouda. “Daarnaast is er nog een laatste mogelijkheid voor het relayteam om zich te kwalificeren tijdens het Mixed Team Relay kwalificatie-evenement in Huatulca, Mexico. We moeten daar bij de eerste twee teams eindigen en alle atleten binnen het team moeten dan ook nog in de top 140 van de individuele kwalificatieranking staan om uiteindelijk mee te kunnen doen in Parijs.”

Het is geen eenvoudige opgave, beaamt Wouda. “Maar we gaan er alles aan doen om in Mexico zo sterk mogelijk voor de dag te komen. Zo gaan we er ruim op tijd naar toe om te wennen aan het tijdsverschil en de warmte. Het is nog te vroeg om te zeggen in welke opstelling we daar gaan starten. De wedstrijd in Mexico zit, met slechts een week tussenpauze, ingeklemd tussen de WTCS-races in Yokohoma en Cagliari. We hopen dat de sterkste atleten daar kunnen starten, maar ik begrijp het ook als atleten andere keuzes moeten maken.”

Abu Dhabi

In Abu Dhabi staan er vrijdag races over de sprintafstand op het programma. Bij de vrouwen komen Rachel Klamer, Maya Kingma en Barbara de Koning aan de start. Richard Murray is vooralsnog de enige TeamNl-atleet in de mannenwedstrijd. Mitch Kolkman en Donald Hillebregt staan nog op de reservelijst. De samenstelling van het Nederlandse team voor de mixed team relay op zaterdag wordt na de individuele wedstrijden bekend. De wedstrijden zijn live te volgen via TriathlonLive 

Voor de paratriatleten staat erin Abu Dhabi  met de World Triathlon Para Cup ook de eerste internationale ontmoeting van het seizoen op het programma. Aan de start komen Margret IJdema, Flip Breuer en Ingrid de Oude.

Nederlandse Triathlon Bond
STARTLIJSTEN
Lees volgend artikel

Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag en Integriteit

Eerste aanspreekpunt en officieel meldpunt voor signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag en integriteitsschendingen gericht aan het verantwoordelijke bestuur/directie ... Lees meer