Thomas Cremers beste Nederlander op EK duathlon

Karin Nieuwenhuijsen dertiende bij de vrouwen

Milaan-San Remo was niet het enige spektakelstuk in Italië op zaterdagmiddag. De duatleten openden hun seizoen met het Europees Kampioenschap over de sprintafstand in Caorle – een kustplaatsje vlakbij Venetië.

In de juniorencategorie stonden geen Nederlandse atleten aan de start, en dus was het aan Karin Nieuwenhuijsen en Marieke Brouwers om het spits af te bijten bij de elite vrouwen. Alles bleef relatief dicht bij elkaar en Nieuwenhuijsen wist als laatste van de kopgroep van tien de wissel binnen te lopen. Door een fout te maken met het opspringen miste ze de aansluiting, en kwam uiteindelijk met een achterstand van ruim een minuut van de fiets.

De Italiaanse vrouwen gaven kleur aan de wedstrijd door met drie atletes in de kopgroep mee te rijden. Marieke Brouwers – overigens debutante in de elite categorie op de korte afstand – moest tijd toegeven tijdens het eerste looponderdeel en werd op de fiets vergezeld door beloften.

Karin Nieuwenhuijsen kwam net buiten de top-tien van de fiets en wist met een achtste looptijd nog naar de dertiende plek te lopen. Marieke Brouwers finishte in haar debuut op dit niveau als 23e. Vooraan werd er gesprint om het goud. De Franse Legrand kwam als eerste over de streep gevolgd door de Belgische Ricour (zilver) en de Italiaanse Priarone (brons).

Nederlandse Triathlon Bond

Thomas Cremers beste Nederlander bij de mannen

Vergelijkbaar aan de vrouwenwedstrijd waren het de Franse, Belgische en Spaanse atleten die vooraan het verschil maakten. Onder andere (meervoudig) Europees en Wereldkampioenen vestigden zich in de kopgroep. Thomas Cremers kwam als eerste Nederlander de wissel in op een halve minuut van de koplopers, gevolgd door Daan de Groot daar vlak achter. De Groot wist met de tweede fietstijd terug te fietsen naar de groep van Cremers. Valentin van Wersch en Mischa Hermans deden mee om een top-vijf klassering bij de beloften. Zij misten, net als Jeroen Bakker, net de aansluiting met de groep van De Groot en reden in de derde groep.

De kopgroep van zeven man kwam met een halve minuut voorsprong van de fiets af. Cremers wist in het laatste looponderdeel van tweeënhalve kilometer naar een twaalfde plek te lopen en was hiermee de beste Nederlander. De Groot volgde op plek zestien, Jeroen Bakker werd 31e, Joep Staps en Stijn Jansen finishte als 34e en 36e. Van Wersch en Hermans (eerstejaars belofte) werden respectievelijk zesde en elfde bij de beloften. De wedstrijd werd gewonnen door Choquert (FRA), zilver was er voor Dely (BEL) en Mola (ESP) maakte het podium compleet.

Foto: archief World Triathlon
Foto: archief World Triathlon
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer