Derde titel voor Jetze Plat binnen een week

Veel nieuwe gezichten tijdens open NK Paratriathlon

Na maandenlang alleen maar getraind te hebben, kwam Jetze Plat deze week maar liefst in actie in drie wedstrijden. Hij veroverde de Nederlands titels op het NK handbiken (individueel en tijdrit) en zondag was hij eeuwige rivaal Geert Schipper te snel af op het open NK paratriathlon in Sittard.

Het officieuze NK in Sittard, waar gezwommen werd in het zwembad en de handbike/fiets- en wheeler/looponderdelen plaatsvonden op het Tom Dumoulin Bikepark, werd georganiseerd als alternatief voor het NK dat eerder dit seizoen in Alphen aan den Rijn gepland stond. “Het was ontzettend leuk om eindelijk weer een wedstrijd te hebben”, vertelde bonscoach Bas de Bruin na afloop. “Omdat het een open NK was, kon iedereen mee doen en daardoor zagen we flink wat nieuwe gezichten.”

Jetze Plat, die weer hersteld is van zijn motorongeluk waarbij hij half juni een scheurtje in zijn nekwervel opliep, realiseerde in Sittard de snelste tijd overall en was daarmee goed voor de Nederlandse titel in de rolstoelklasse. “Het was ontzettend leuk om na zo’n lange periode weer te racen en het ging echt supergoed”, blikte Plat na afloop terug op de race. “Mijn tijd op de 5 kilometer wheelen is de snelste tijd die ik ooit geracet heb. Deze vorm hoop ik dan ook nog even vast te houden. Triathlons zijn er niet meer dit seizoen, maar ik heb nog wel een aantal handbikewedstrijden waarin ik nog wil knallen.”

Geert Schipper, die ook al tweemaal zilver veroverde op het NK handbiken, legde achter Plat beslag op de tweede plaats. Achter deze twee wereldtoppers was Brendan Bischoff goed voor de bronzen medaille. De overige titels in Sittard gingen naar: Margret IJdema, Joleen Hakker, Sander Koomen, Maurits Morsink, Nico van der Burgt, Rob Noordzij en Sjaak van den Berg.

De atleten uit de Nederlandse selectie zijn ondanks de wedstrijdloze periode goed in vorm. De Bruin: “Er werden supersnelle tijden gerealiseerd, als morgen het WK zou worden gehouden, zou iedereen met een medaille thuiskomen.” Hoe het seizoen er volgend jaar uit gaat zien, blijft afwachten. “We hopen dat de aanloop naar de Paralympische Spelen er hetzelfde uit gaat zien als dit jaar en we gewoon weer volle bak kunnen beginnen in maart.”

Geert Schipper, Jetze Plat en Brendan Bischoff op het podium in Sittard.  Foto: Mathilde Dusol
Geert Schipper, Jetze Plat en Brendan Bischoff op het podium in Sittard. Foto: Mathilde Dusol
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer