Marcel ten Wolde pathwaymanager bij de NTB

Functie gesubsidieerd door VWS

Marcel ten Wolde is per 1 juli aangesteld als pathwaymanager bij de NTB. De functie van pathwaymanager  is nieuw en wordt gesubsidieerd vanuit het ministerie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport. Marcel ten Wolde was al werkzaam bij de NTB als talentcoach.

De NTB is één van de twaalf bij NOC*NSF aangesloten bonden die in aanmerking komen voor een gesubsidieerde pathwaymanager. De pathwaymanager – bij sommige bonden ook wel hoofd talentontwikkeling genoemd – geeft leiding aan de opleidingsweg/leerlijn van vereniging tot het Nationaal Trainingscentrum (NTC). In Groot-Brittannië wordt al acht jaar – met aantoonbare successen – bij sportbonden gewerkt met een pathwaymanager. Bij de NTB werd in 2013 gestart met een parttime coördinator talentontwikkeling in de persoon van Koen de Haan, maar na zijn vertrek in 2017 zijn zijn taken naar verschillende personen binnen de NTB gegaan.

Marcel ten Wolde werkt als pathwaymanager onder hoofdcoach Louis Delahaije en technisch directeur Adrie Berk, en met de bondscoaches van het NTC en talentcoaches van de Regionale Trainings Centra (RTC) en embedded scientist Sander Berk aan het op termijn het meest optimale opleidingsprogramma van de wereld.

Technisch directeur Adrie Berk is blij met de nieuwe functie binnen de NTB. “We hebben de kerntaakprofielen vanuit Groot-Brittannië vergeleken met onze kerntaken en daaruit blijkt dat ongeveer de helft van de taken – afwisselend – door verschillende coaches of door mij worden gedaan en de andere helft doen we niet”, stelt hij. “Door het aanstellen van een pathwaymanager moet de output – de doorstroom naar NTC en de internationale wedstrijden – in kwantiteit en kwaliteit significant omhoog kunnen. We zijn dan ook heel blij dat we voor deze gesubsidieerde functie in aanmerking komen en dat we in Marcel ten Wolde snel een geschikte persoon voor de functie hebben gevonden.”

Marcel ten Wolde rondde in 1994 aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Zwolle de studierichting psychomotorische therapie en bewegingsagogie af en werkte vervolgens in het UMC in Groningen bij het Centrum voor Revalidatie Beatrixoord. Hij maakte daar kennis met rolstoelrugby, werd coach van het team van Beatrixoord en was van 1997 tot 1999 bondscoach. Zijn trainersloopbaan in de triathlonsport begon bij GVAV in Groningen, waar hij van als assistent looptrainer opklom tot trainingscoördinator. In 2014 volgde Ten Wolde de cursus TTN4, waarna hij regiotrainer werd in Groningen. Sinds 2016 is Ten Wolde talentcoach bij de NTB.

Organisatiestructuur Topsport NTB

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer