15-10 Update berichtgeving COVID-19

Nieuwe maatregelen met ingang van 14 oktober

15-10 Update berichtgeving COVID-19

Tijdens de persconferentie van 13 oktober heeft de regering aangescherpte maatregelen bekend gemaakt. Deze gedeeltelijke lockdown heeft ook directe gevolgen voor de triathlonsport. We zetten ze hier op een rij (waarbij de NTB te allen tijde de richtlijnen van het RIVM volgt en het sportprotocol van NOC*NSF als uitgangspunt hanteert):

  • Het blijft mogelijk voor sporters vanaf achttien jaar om gezamenlijk buiten te blijven sporten, zij het in groepen van maximaal vier personen en met een onderlinge afstand van 1,5 meter. Zolang de buitenruimte het toelaat mogen er meerdere groepjes van 4 naast elkaar op een accommodatie trainen. Voor jeugd en jongeren tot en met 17 jaar geldt deze anderhalve meterregel niet.
  • Een zwembad is aangemerkt als een binnenlocatie. Hiervoor geldt een maximum van 30 personen per ruimte. Deze groepsgrootte is altijd exclusief personeel. Trainers/instructeurs worden als personeel aangemerkt en tellen dus niet mee voor de groepsgrootte.
  • Ook in het zwembad mag er alleen in groepjes van vier gezwommen worden. Er zijn meerdere groepen toegestaan (tot aan het maximum van dertig personen) als de groepjes onderling 1,5 meter afstand kunnen houden, er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes en zij niet mengen. Dit aantal geldt niet voor kinderen t/m 17 jaar, tenzij er ook volwassenen zwemmen (gemengde groepen). Dan geldt het totaal aantal personen van 30 personen (jeugd incl. volwassenen).
  • Over de groepsgrootte tijdens (buiten)trainingen heerst momenteel nog wat onduidelijkheid en onbegrip. NOC*NSF pleit er onder meer voor om de maximale groepsgrootte – net als in de cultuursector – een uitzonderingspositie te geven. Ook wordt nog uitgezocht of de groepsgrootte voor individuele sporters op officiële sportaccommodaties groter mag zijn. Update: Teamsporten en individuele sporten zijn gelijkgetrokken. Voor alle activiteiten en teamsporten geldt nu dat dat in groepen van maximaal 4 personen gesport mag worden. Deze gezelschapsgrootte van maximaal 4 personen geldt voor volwassenen vanaf 18 jaar. Het is wel mogelijk om met meerdere groepjes van maximaal 4 personen tegelijk te trainen, mits zij voldoende afstand van elkaar bewaren en de gehele activiteit niet met elkaar mengen. Er geldt nog steeds een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte.
  • Wedstrijden, zowel voor volwassen en kinderen, zijn de komende maand niet toegestaan. Hierdoor gaat het NK duathlon dat voor dit weekend in Almere op het programma stond helaas niet door.
  • In overleg met NOC*NSF en de KNVB is een uitzondering gemaakt voor alle topsporters met een status en voetballers uit de ere- en eerste divisie. Het gaat om een selecte groep van ongeveer 1000 voetballers en ongeveer 1000 topsporters uit overige sporten. Voor de Nederlandse triatleten met een status geldt dat zij in Alkmaar en Sittard kunnen blijven trainen.
  • Er geldt voor deze topsporters geen 1,5 meter beperking tijdens de training als dit voor de sport essentieel is. Een tweede uitzondering die voor topsporters geldt, is dat zij toegang blijven houden tot (inter)nationale relevante wedstrijden.
  • Per gemeente en/of accommodatie kunnen andere regels en richtlijnen worden vastgesteld. Informeer dus altijd bij de verantwoordelijke partijen naar de actuele bepalingen.

Bekijk hier de veelgestelde vragen over het coronavirus en de sport op de site van de Rijksoverheid.

Bekijk hier het aangepaste algemeen protocol verantwoord sporten van NOC*NSF

Bekijk hier de veelgestelde vragen over het coronavirus en de sport op de site van NOC*NSF

Bekijk hier de update van het protocol zwemsporten van de KNZB

Bekijk hier de update van het protocol verantwoorde atletieksport van de Atletiekunie

Klik hier voor de update van het protocol van de KNWU

 

 

 

Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer