Terug naar Talentcentra

NTC Paratriathlon

Topsporters met een beperking op weg naar de Paralympische Spelen

De paratriathlon is sinds 2016 een sport op de Paralympische Spelen. In het opleidingsprogramma van de NTB bereiden de topatleten zich voor om deel te nemen aan EK’s, WK’s en het allerhoogste, de Spelen. Viermaal per week wordt er gezamenlijk getraind door de atleten, die daarnaast een individueel programma volgen. Daarnaast wordt er regelmatig in Sittard getraind met de atleten van het NTC en de weekendopleidingen van de NTB.

Tijdens de Spelen van Rio wonnen Jetze Plat en Geert Schipper goud en zilver in de klasse voor rolstoelatleten. Deze grote successen inspireren de atleten en technische staf om elke dag het allerhoogste na te streven, op weg naar Tokyo 2020!

Binnenkort maak je hier kennis met de atleten en lees je meer over het programma.

Selectie Paratriathlon

Bo van den Brink

Open

Bo van den Brink (2003) is de benjamin in de selectie van bondscoach Bas de Bruin. Hij doet sinds 2017 aan triathlon, maar heeft zijn doelen duidelijk gesteld: meedoen aan de Paralympische Spelen in Parijs in 2024. Van den Brink komt uit in de klasse PTVI B2 voor visueel beperkte atleten.

Odette van Deudekom

Open

Odette van Deudekom (1979) veroverde in 2015 twee bronzen medailles op het WK para-cycling en deed in 2016 als wielrenster mee aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Van Deudekom, die sinds 2013 aan triathlon doet, komt uit in de PTVI B3-klasse voor visueel beperkte atleten.

Margret IJdema

Open

Margret IJdema (1976) deed aan paardensport en handbiken voordat ze in 2017 haar debuut maakte in een triathlon. IJdema komt uit in de PTWC H1-categorie voor rolstoelatleten.

Daniel Knegt

Open

Daniel Knegt (1983) is een multi-sporttalent. Hij deed aan judo, roeien en wielrennen en vond in 2015 een nieuwe uitdaging in triathlon. Knegt komt uit in de categorie PTVI B1-klasse voor visueel beperkte atleten.

Maurits Morsink

Maurits Morsink

Open
Maurits Morsink

Maurits Morsink (1991) was in zijn jeugd hockeydoelman en rugbyer in valide sportteams, begon zijn paracarrière als wielrenner en is sinds 2016 verslingerd aan triathlon. Morsink komt uit in de PTS2 klasse.

Saskia van den Ouden

Open

Saskia van den Ouden (1973) raakte in 2010 als gevolg van kanker haar onderbeen kwijt, maar begon weer met hardlopen toen ze via een actie van Radio538 een blade vergoed kreeg. Van den Ouden schreef verschillende ITU World Paratriathlon Events op haar naam en veroverde in 2015 de Europese titel in de PT3-klasse. In 2018 komt ze – na een jaar er tussenuit te zijn geweest vanwege een nieuwe operatie – uit in de PT2-klasse.

Jetze Plat

Jetze Plat

Open
Jetze Plat

Jetze Plat (1991) combineert handbiken en paratriathlon en doet dat met veel succes.  Hij veroverde in 2016 een gouden medaille in de paratriathlon in Rio de Janeiro en een bronzen medaille in de wegwedstrijd handbiken. Plat komt uit in de PTWC H2-klasse voor atleten in een rolstoel en is inmiddels meervoudig wereldkampioen triathlon.

Matthijs Schakel

Open

Matthijs Schakel (1995) deed aan roeien en wielrennen en maakte in 2018 in het Franse Besançon zijn debuut in een internationale triathlon. Schakel komt uit de PTS4-klasse.

Geert Schipper

Geert Schipper

Open
Geert Schipper

Geert Schipper (1977) kwam in 2004 na een vliegtuigongeluk in een rolstoel terecht, maar heeft daarna niet bepaald stilgezeten. Schipper doet aan handbiken en sinds 2013 aan triathlon. Schipper, die uitkomt in de PTWC H2-klasse, veroverde in Rio de Janeiro – achter landgenoot Plat – de zilveren medaille.

Update Jetze Plat
Winter maakt plaats voor start van het seizoen

Update Jetze Plat

Jetze Plat hoopt in 2020 in Tokio zijn olympische titel te prolongeren. Hij houdt ons de komende maanden op de hoogte van belevenissen in het pré-olympische jaar.

Lees verder
Lees volgend artikel

Regionale talentcentra

Regionale talentcentra zijn de broedplaatsen voor jong triathlontalent, dat de stap naar het NTC nog moet maken. Veel atleten komen in een RTC terecht vanuit de Talentendagen en ... Lees meer