Terug naar Meedoen

Forte Jeugd- en Juniorencircuit

Een landelijk circuit van wedstrijden voor ervaren jonge triatleten

Forte Jeugd- en Juniorencircuit

Het Forte Jeugd- en Juniorencircuit is het belangrijkste ontmoetingsmoment voor beginnende en talentvolle atleten onder 20 jaar. Jonge sporters worden gestimuleerd om het circuit als belangrijkste wedstrijdenreeks op hun kalender te zetten, met stayerwedstrijden, kwalificatiekansen, NK’s, een crossduathlon, een alternatief format (met zwemmen-fietsen-lopen-zwemmen-fietsen-lopen) en een teamwedstrijd als aantrekkelijke kenmerken.

Het circuit bestaat in 2018 (i.t.t. eerdere berichtgeving, waarin werd gesproken over zeven wedstrijden) weer uit zes wedstrijden, waarvan de beste vier resultaten meetellen voor de eindstand. Er is géén minimum aantal wedstrijden waarin gestart moet worden, dus ook met één resultaat kom je al in de einduitslag. Er zijn in totaal twee klassementen: jeugd 16- (1/16e triathlon of vergelijkbare afstanden),  en jeugd 16+ (1/8e of sprint afstand of vergelijkbare afstanden). Om opgenomen te worden in het klassement is een lidmaatschap bij de NTB nodig. Dit hoeft geen atletenlicentie te zijn, het mag ook een aspirant- of basislidmaatschap zijn.

Houd er wel rekening mee dat de afstanden (375m zwemmen – 10 km fietsen – 2,5 km lopen voor jeugd en de dubbele afstand voor de junioren/16+) wat minder geschikt zijn voor beginnende/onervaren triatleten. Voor deze atleten worden op steeds meer locaties speciale scholierentriathlons georganiseerd. Informeer in geval van twijfel eventueel bij een trainer of vereniging in de buurt wat voor jou het meest geschikte evenement is.

 

Samenstelling circuit 2018 (* = stayeren toegestaan)

NK Crossduathlon (crosslopen - ATB - crosslopen) - 21 april

Triathlon Haarlemmermeer* - 20 mei

NK triathlon Rotterdam*, 2 juni

Zeewolde Endurance (ZFLZFL), 23 juni

Triathlon Veenendaal*, 25 augustus

NK Run Bike Run Spijkenisse, 7 oktober

Verenigingsklassement / teamwedstrijden

Sinds 2016 is aan het Forte Jeugd- en Juniorencircuit een verenigings- of teamwedstrijd toegevoegd.
Deze teamwedstrijd staat in 2018 in principe ook weer op het programma, maar er wordt momenteel bekeken op welke wijze de wedstrijd zo kan worden vormgegeven dat een grotere groep atleten hieraan kan deelnemen.

Meer informatie volgt daarom z.s.m.

Categorie-indeling 2018 (jeugd + aspiranten = één categorie)

Aspiranten (8+)

geboren tussen 2007 en 2010

Jeugd (16-)

geboren tussen 2003 en 2006

Junioren (16+)

geboren tussen 1999 en 2002

Inschrijving

Zie voor meer informatie en aanmelding voor de wedstrijden de website van de betreffende organisatie en www.ntbinschrijvingen.nl. Deelname aan de wedstrijden betekent automatisch opname in de circuitstanden (mits het lidmaatschapsnummer is vermeld bij inschrijving).

Let op: alleen deelnemers die een geldig NTB-lidmaatschapsnummer invullen bij hun aanmelding voor de betreffende wedstrijden worden opgenomen in de tussenstand. Het maakt daarbij niet uit of dit een atletenlicentie (lidmaatschapsnummer met een A), basislidmaatschap (lidmaatschapsnummer met een L) of aspirantlidmaatschap (lidmaatschapsnummer met een X) betreft, als de atleet zich bij de inschrijving maar kan legitimeren met een geldig NTB-lidmaatschapsbewijs (dus géén daglicentie of licentie van aanverwante bond).

Fietsen

In alle wedstrijden van het Jeugd- en Juniorencircuit, dus ook de wedstrijden waar stayeren niet is toegestaan, zullen de fietsen moeten voldoen aan de voorwaarden die gelden tijdens stayerwedstrijden (dus geen tijdritfietsen en voor de remhandels uitstekende opzetsturen).

Daarnaast zijn er in stayerwedstrijden aanvullende bepalingen voor de wielen: beide wielen moeten gelijke diameter hebben en elk tenminste 20 metalen spaken hebben, en de velg mag niet hoger zijn dan 25 mm. Alle onderdelen moeten commercieel verkrijgbaar zijn en als zodanig herkenbaar zijn. Er zijn bepaalde wielen die hier niet aan voldoen, maar toch zijn toegestaan. Deze staan op op de UCI-lijst voor ‘approved non-standard wheels’.

Klik hier voor het complete wedstrijdreglement van de NTB (stayerregels in artikel 5.2.).

Puntentelling

De individuele puntentelling van het Forte Jeugd- en Juniorencircuit is als volgt:

nr.1 : 150 punten
nr.2 : 140 punten
nr.3 : 130 punten
nr.4 : 125 punten
nr.5 : 120 punten
nr.6 : 115 punten
nr.7 : 110 punten
Vanaf de nummer 8 steeds 2 punten minder. Het minimale aantal punten bdraagt 15.

Atleten die wel starten, maar niet finishen ontvangen ook 15 punten.

Maximaal de vier beste resultaten tellen mee voor de bepaling van de eindstand.

Contact

Circuitcoördinator Edo van der Meer (stuur e-mail)

Facebook Jeugd- en Juniorencircuit 

Historie (eindstanden voorgaande jaren)

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2010

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2011

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2012

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2013

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2014

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2015

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2016

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2017

Lees volgend artikel

Teamcompetities

In navolging van succesvolle triathloncompetities in Frankrijk en Duitsland maakte Nederland in 2012 kennis met de Eredivisie Triathlon. In een serie van vijf wedstrijden gaan ... Lees meer