Terug naar Meedoen

Forte Jeugd- en Juniorencircuit

Een landelijk circuit van wedstrijden voor ervaren jonge triatleten

Forte Jeugd- en Juniorencircuit

Het Forte Jeugd- en Juniorencircuit is het belangrijkste ontmoetingsmoment voor beginnende en talentvolle atleten onder 20 jaar. Jonge sporters worden gestimuleerd om het circuit als belangrijkste wedstrijdenreeks op hun kalender te zetten, met stayerwedstrijden, kwalificatiekansen voor NK’s en een teamwedstrijd als aantrekkelijke kenmerken.

Het circuit bestaat in 2017 uit zes wedstrijden, waarvan de beste vier resultaten meetellen voor de eindstand. Er is géén minimum aantal wedstrijden waarin gestart moet worden, dus ook met één resultaat kom je al in de einduitslag. Er zijn in totaal twee klassementen: jeugd 16- (1/16e triathlon),  en jeugd 16+ (1/8e of sprint afstand). Om opgenomen te worden in het klassement is een lidmaatschap bij de NTB nodig. Dit hoeft geen atletenlicentie te zijn, het mag ook een aspirant- of basislidmaatschap zijn.

Houd er wel rekening mee dat de afstanden (375m zwemmen – 10 km fietsen – 2,5 km lopen voor jeugd en de dubbele afstand voor de junioren/16+) wat minder geschikt zijn voor beginnende/onervaren triatleten. Voor deze atleten worden op steeds meer locaties speciale scholierentriathlons georganiseerd. Informeer in geval van twijfel eventueel bij een trainer of vereniging in de buurt wat voor jou het meest geschikte evenement is.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de samenstelling van het circuit voor 2018. Meer informatie hierover volgt z.s.m.

Eindstand Circuit 2017

Samenstelling circuit 2017 (* = stayeren toegestaan)

Bosbaan Triathlon Amsterdam, 6 mei *

Duin Triathlon Almere, 27 mei *

Stadstriathlon Weert , 11 juni *

Zeewolde Endurance, 24 juni

Rutbeek NK Triathlon (Enschede), 3 september *

NK Run Bike Run Spijkenisse, 8 oktober

Verenigingsklassement

Sinds 2016 is aan het Forte Jeugd- en Juniorencircuit een verenigingsklassement toegevoegd. De NTB wil hiermee clubs stimuleren om met meer atleten deel te nemen aan de zes landelijke wedstrijden. Ook moedigt de NTB verenigingen aan om jeugd uit de omgeving te binden aan hun club om zo een actievere en grotere jeugdafdeling te krijgen.  Iedere finisher verdient 1 punt voor de vereniging die vermeldt staat op zijn/haar licentie waarmee ingeschreven is. De podiumplaatsen worden beloond met 1,2 en 3 extra punten. De winnaar in elke categorie scoort dus 4 punten voor zijn/haar club. Er is geen maximum gesteld aan het aantal deelnemers per vereniging.

Teamrelay met bonuspunten

Na de eerste vijf races in het Forte Jeugd- en Juniorencircuit krijgen de tien verenigingen die het hoogst op de ranglijst staan een uitnodiging voor de finalewedstrijd tijdens het Challenge Almere-Amsterdam weekend (9-10 september). Hier staan veel bonuspunten op het spel tijdens een spectaculaire teamrelay. Elk team moet tijdens de finale bestaan uit 1 jeugdatlete, 1 jeugdatleet, 1 juniore en 1 junior. Zij zullen in estafettevorm allemaal een minitriathlon afleggen in de strijd om 50 bonuspunten voor het verenigingsklassement. De vereniging die als tweede eindigt krijgt 45 punten, nummer drie 40, tot en met 5 bonuspunten voor de nummer 10.

Categorie-indeling 2017 (jeugd + aspiranten = één categorie)

Aspiranten (8+)

geboren tussen 2006 en 2009

Jeugd (12+)

geboren tussen 2002 en 2005

Junioren (16+)

geboren tussen 1998 en 2001

Inschrijving

Zie voor meer informatie en aanmelding voor de wedstrijden de website van de betreffende organisatie en www.ntbinschrijvingen.nl. Deelname aan de wedstrijden betekent automatisch opname in de circuitstanden (mits het lidmaatschapsnummer is vermeld bij inschrijving).

Let op: alleen deelnemers die een geldig NTB-lidmaatschapsnummer invullen bij hun aanmelding voor de betreffende wedstrijden worden opgenomen in de tussenstand. Het maakt daarbij niet uit of dit een atletenlicentie (lidmaatschapsnummer met een A), basislidmaatschap (lidmaatschapsnummer met een L) of aspirantlidmaatschap (lidmaatschapsnummer met een X) betreft, als de atleet zich bij de inschrijving maar kan legitimeren met een geldig NTB-lidmaatschapsbewijs (dus géén daglicentie of licentie van aanverwante bond).

Fietsen

In alle wedstrijden van het Jeugd- en Juniorencircuit, dus ook de wedstrijden waar stayeren niet is toegestaan, zullen de fietsen moeten voldoen aan de voorwaarden die gelden tijdens stayerwedstrijden (dus geen tijdritfietsen en voor de remhandels uitstekende opzetsturen).

Daarnaast zijn er in stayerwedstrijden aanvullende bepalingen voor de wielen: beide wielen moeten gelijke diameter hebben en elk tenminste 20 metalen spaken hebben, en de velg mag niet hoger zijn dan 25 mm. Alle onderdelen moeten commercieel verkrijgbaar zijn en als zodanig herkenbaar zijn. Er zijn bepaalde wielen die hier niet aan voldoen, maar toch zijn toegestaan. Deze staan op op de UCI-lijst voor ‘approved non-standard wheels’.

Klik hier voor het complete wedstrijdreglement van de NTB (stayerregels in artikel 5.2.).

Puntentelling

De individuele puntentelling van het Forte Jeugd- en Juniorencircuit is als volgt:

nr.1 : 150 punten
nr.2 : 140 punten
nr.3 : 130 punten
nr.4 : 125 punten
nr.5 : 120 punten
nr.6 : 115 punten
nr.7 : 110 punten
Vanaf de nummer 8 steeds 2 punten minder. Het minimale aantal punten bdraagt 15.

Atleten die wel starten, maar niet finishen ontvangen ook 15 punten.

Interlands NL - BEL

Na de recente opwaardering van het Forte Jeugd- en Juniorencircuit, komt er opnieuw een kwaliteitsimpuls in de vorm van interlands België-Nederland. In 2017 kunnen zowel jeugdatleten als junioren viermaal de strijd aangaan met de zuiderburen. Tweemaal komen de Belgen op bezoek in Nederland en tweemaal kunnen Nederlanders zich over de grens melden voor een interland.

Iedereen die zich inschrijft voor een van de wedstrijden, doet automatisch mee aan de interland. Alle interlands zijn stayerwedstrijden. De Belgische wedstrijden tellen niet mee voor het Forte Jeugd- en Juniorencircuit.

De interlands zijn gekoppeld aan de volgende wedstrijden:

Bosbaan triathlon Amsterdam

NL 6 mei

Stadstriathlon Weert

NL 11 juni

St. Laureins (tevens Belgisch kampioenschap)

BE 29 juli

Viersel

BE 27 augustus

Contact

Circuitcoördinator Edo van der Meer (stuur e-mail)

Facebook Jeugd- en Juniorencircuit 

Historie (eindstanden voorgaande jaren)

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2010

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2011

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2012

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2013

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2014

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2015

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2016

Lees volgend artikel

Teamcompetities

In navolging van succesvolle triathloncompetities in Frankrijk en Duitsland maakte Nederland in 2012 kennis met de Eredivisie Triathlon. In een serie van vijf wedstrijden gaan ... Lees meer