Nationaal Trainings Centrum Triathlon (NTC)

The Road to the Olympic Games 

Het Nationaal Triathlon Trainingscentrum (NTC) is in oktober 2007 van start gegaan en biedt getalenteerde triatleten de mogelijkheid om wonen, studeren en het beoefenen van topsport te combineren. In een woning  van woningbouwvereniging Woonpunt in ‘Sportstad Sittard’, in een wooncomplex van sponsor Fitland en op basis van zelfstandige huisvesting wonen inmiddels 12 atleten in de directe omgeving van goede trainingslocaties in Zuid-Limburg. Ook enkele externe atleten profiteren enkele weekenden per maand van de faciliteiten die de NTC-atleten geboden wordt.

Voordat het NTC van start ging werkten de sporters een trainingsprogramma af in hun eigen omgeving. Het bondsprogramma bestond uit een aantal trainingskampen en wedstrijden en er was een parttime bondscoach. Het trainingsprogramma werd begeleid door (vrijwillige) persoonlijke trainers en / of verenigingstrainers. Veel trainingen werden echter ook zonder begeleiding gedaan en de bondscoach OD volgde het programma op afstand. Hij zag zijn sporters alleen tijdens de trainingskampen en wedstrijden.

Met ondersteuning van NOC*NSF, Topsport Limburg met haar partners waaronder de provincie Limburg en enkele sponsoren kon met ingang van 2007 een fulltime trainer worden aangesteld en een fulltime programma worden gedraaid. Het onderwijs wordt aangepast op het training- en wedstrijdprogramma: de komende jaren staat voor deze sporters de sport op de eerste plaats, het onderwijs en sociale activiteiten komen op het tweede plan! Op termijn is het de bedoeling dat de atleten met kansen op deelname aan de Olympische Spelen allemaal fulltime met topsport bezig zijn.

De traininglocaties zijn allemaal in Zuid-Limburg gesitueerd. In samenwerking met het Olympisch Netwerk Topsport Limburg zijn huisvesting, trainingsaccommodaties, onderwijs en diensten als mentale begeleiding, voedingsbegeleiding en medische begeleiding ingevuld. Door het aanstellen van een fulltime bondscoach die samenwerkt met een parttime assistent coach / talentencoach en een begeleidingsteam met deskundigen én door het centraliseren van de beste talenten van Nederland is er dagelijkse sturing op het trainings- en wedstrijdprogramma. De bondstrainer kan de sporter volgen in zijn/haar ontwikkeling en waar nodig direct zaken aanpassen of inzetten, zoals mentale, medische en voedingsbegeleiding.

Door de hoogwaardige begeleiding is het de bedoeling dat het prestatieniveau van de sporter verbetert en aansluiting met de internationale top mogelijk wordt. De leeftijden van de sporters variëren van ongeveer 17 tot 27 jaar. Het aantal sporters dat uiteindelijk in aanmerking komt is maximaal 15.

Zie ook: www.toptriathlon.nl