Topsport NTB

Triathlon is nog altijd een relatief jonge sport.  Op 25 februari 1974 werd als eerste triathlon de ’Mission Bay Triathlon’ in San Diego USA georganiseerd. Een combinatiewedstrijd van lopen – fietsen – zwemmen, die vanaf de eerste editie jaarlijks werd gehouden. De volgorde van de disciplines werd snel aangepast. Op 18 februari 1978 werd op Hawaii de eerste Ironman gehouden als gevolg van een weddenschap wie de afzonderlijke races aldaar, ‘de Waikiki Roughwater Swim (3,8 km zwemmen), de Oahu Round the Island Bike Race (180 km fietsen) en de Honolulu Marathon (42,2 km hardlopen) kon volbrengen en de meest fitte atleet was.

De lange afstand, de halve triathlon en de kwart triathlon ontwikkelden zich door en er ontwikkelden zich specialisten op alle afstanden. Er kwamen elk jaar meer Ironmans bij, met de uiteindelijke finale elk jaar in oktober op Hawaii. Deze wedstrijden worden georganiseerd onder de vlag van de Ironmanorganisatie, en niet door de internationale wereldbond. Vanaf 1989 werd het eerste WK over de korte afstand georganiseerd in het Franse Avignon. Dit was een half jaar nadat in dezelfde plaats de wereldbond ITU werd opgericht.

Vanaf het eerste WK werden de afstanden voor de korte afstand gezet op 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. De afstand werd vanaf dat moment de olympische afstand (OD) genoemd. Triathlon werd officieel opgenomen binnen het olympische programma op het IOC congres in 1994 in Parijs. Triathlon maakte in Sydney 2000 zijn debuut op de Olympische Spelen.

Nederlandse selecties waren er al vanaf het eerste wereldkampioenschap. Maar vanaf het moment dat de triathlon olympisch werd kwamen er meer geld en faciliteiten en kon er een goed programma worden aangeboden aan de atleten.