Teamcompetities: Ere-, 1e, 2e en 3eDivisie

In navolging van succesvolle triathloncompetities in Frankrijk en Duitsland maakte Nederland in 2012 kennis met de Lotto Eredivisie Triathlon. In een serie van vijf wedstrijden gaan de sterkste verenigingen en beste atleten hierin de strijd met elkaar aan. Doel is enerzijds verenigingen kansen te bieden op het gebied van PR, ledenwerving en sponsoring, anderzijds om een brug te slaan tussen regionale en nationale evenementen en (inter)nationale topsport.

Eind jaren negentig van de vorige eeuw kende Nederland de Teamcompetitie waarin verenigings- en sponsorteams de strijd met elkaar aangingen. Met de opkomst van het Elite Circuit kwam hier echter een einde aan. Zonde, vond een aantal atleten dat de afgelopen jaren in de Duitse Bundesliga aan den lijve kon ervaren welke meerwaarde een triathloncompetitie op hoog niveau voor verenigingen en wedstrijdorganisaties kan hebben.

Dat vormde de belangrijkste reden om naar het voorbeeld van de Duitse Bundesliga en de Franse Grand Prix de Triathlon een vergelijkbaar competitieconcept voor Nederland op te zetten.

Deze competitie bestaat elk jaar uit vijf races, die tussen medio april en september gehouden worden.

Na het succesvolle debuutjaar in 2012, werd in 2013 een 1eDivisie toegevoegd aan het competitie-aanbod en in 2014 kwam daar een 2eDivisie voor mannen bij. Met ingang van 2015 wordt de 2eDivisie ook voor vrouwen ingesteld en komt er voor mannen zelfs een 3eDivisie bij.  Steeds meer verenigingen en steeds meer atleten zijn daarmee actief in competitieverband.

De teamcompetities passen in de nieuwe meerjarenvisie van de bond, die nadrukkelijk op zoek is naar sportaanbod voor verenigingen. Door alle competities als sterke merken te profileren, helpt de bond daarnaast de deelnemende teams om hun lokale en regionale positie te versterken. Sterkere uitstraling zal leiden tot ledenaanwas en betere sponsorkansen, zo verwacht de NTB. De Eredivisie Triathlon wordt mogelijk gemaakt door De Lotto. .

Kijk voor alle informatie, reglementen, competitieschema's etc. op:

www.eredivisietriathlon.nl
www.1edivisietriathlon.nl
www.2edivisietriathlon.nl
www.3edivisietriathlon.nl